5 secrete pentru o recolta bogata in 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

2017 a fost un an extraordinar pentru recolta de porumb, care a intregistrat o crestere de 45 de procente fata de 2016, adica 14,6 milioane de tone in total. Fermierii vor incerca, in acest an, sa repete aceasta performanta de a atinge o productie medie de 6 tone pe hectar. Pentru ca recolta sa fie cat mai bogata, exista cateva aspecte care trebuie respectate.

5 secrete pentru o recolta bogata in 2018:

1. Pentru porumb

In cazul porumbului, insamantarea este cel mai important aspect. In functie de sol, adancimea la care porumbul va fi semanat poate varia de la 5-7 centimetri, pentru un sol uscat si usor nisipos, la 4-6 centimentri, pentru un sol cu o textura argiloasa. Orice fermier trebuie sa stie ca e foarte important sa aleaga o samanta de calitate, precum astfel de seminte de porumb. Acestea trebuie sa corespunda tipului de sol si conditiilor climatice din zona. Pentru o recolta bogata, fertilizarea trebuie facuta utilizand ingrasaminte bogate in potasiu, azot si fosfor, iar semanatul trebuie facut incepand din luna aprilie sau chiar mai devreme, daca vremea permite acest lucru, in care solul are o temperatura medie de 8 grade Celsius pentru 3 zile consecutive.

2. Pentru rosii

O activitate extrem de importanta atat pentru micii producatori, cat si pentru fermierii mari, cultivarea rosiilor poate fi extrem de productiva cu conditia de a respecta cateva principii de baza. In primul rand, trebuie sa stim ce fel de soi alegem. Unele soiuri vor avea un potential mai mare, daca vreti sa le comercializati. Alte soiuri, in schimb, sunt mai indicate daca aveti de gand sa le folositi doar pentru consumul in gospodarie. Pentru fertilizare, folositi potasiu si niciodata nu incercati sa le udati peste masura. Apoi, palisarea sau legarea rosiilor este obligatorie, pentru a le ajuta sa creasca in sus. O recolta bogata va fi intodeauna influentata de cat de repede actionati in fata daunatorilor.

Trebuie sa urmariti mereu cu atentie recolta si sa evitati sa aglomerati cultura.

3. Pentru castraveti

In cazul castravetilor, cuvantul cheie pentru orice fermier este: hidratarea. Spre exemplu, daca afara este arsita, atunci castravetii vor putea sa absoarba chiar si 3 litri de apa pe zi. Apoi, in perioada de crestere, un castravete va avea nevoie de fosfor, pentru ca dupa aceasta perioada sa aiba nevoie de azot si de potasiu.

4. Pentru ardei

Pamantul trebuie pregatit inca de toamna, pentru ca odata cu aparitia primaverii sa il prelucram cu freza sau cu grapa, inainte de a incepe insamantarea. E foarte important ca plantarea sa fie facuta atunci cand in sol se inregistreaza temperaturi de 15 grade Celsius.

5. Pentru zmeura

Soare si apa din abundenta, acestea sunt doua dintre regulile de aur pentru o recolta bogata de zmeura. Desi aceasta nu este pretentioasa, e important sa aplicam ingrasaminte, precum gainatul de gaina, turba, cenusa, ingrasaminte azotoase si complexe. Trebuie sa tinem minte ca zmeura este rezistenta la daunatori, dar daca totusi apar probleme, e mai bine sa evitam solutiile chimice.

O recolta bogata pentru 2018 va tine in primul rand de munca, de atentie si de responsabilizare, motiv pentru care fiecare fermier trebuie sa fie cat mai informat posibil inainte de a incepe treaba in acest an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE