5 sfaturi ca sa-ti asiguri o cultura bogata de porumb in 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu 60% din suprafata tarii dedicata culturii cerealelor, Romania reprezinta cel mai important producator din Uniunea Europeana in cultura de porumb, numai anul trecut reusind sa produca aproximativ 6 tone de porumb boabe, la hectar, adica peste 14 milioane de tone, in total. Cum necesarul de consum intern se ridica la doar 4,5 milioane de tone, pentru producatori aceste date reprezinta un potential urias pentru export si nu numai. Porumbul poate fi o sursa extrem de profitabila, daca lucrarile sunt facute corect si la timp.

5 sfaturi ca sa-ti asiguri o cultura bogata de porumb in 2018:

 

1. Selecteaza un hibrid de porumb compatibil cu zona ta si rezistent la temperaturi extreme

Un hibrid bun de porumb este foarte important pentru a asigura o cultura de succes. Ca producator, trebuie sa urmaresti eficienta acestuia de adaptare in fata secetei si arsitei, dar si a bolilor. Aceste seminte de porumb stabile reusesc sa se incadreze in toate conditiile pentru a performa eficient pe toata durata anului si reprezinta primul pas pentru o recolta de succes in 2018.

2. Protejeaza-ti cultura de principalele boli ale porumbului

Porumbul nu este ferit de: bacterioze, precum ciuperca Erwinia chrysanthemi, care ataca tulpina provocand un putregai moale; viroze, precum Mozaicul european, care obisnuieste sa apara de obicei in perioadele in care temperaturile inregistreaza recorduri de caldura; micoze, prin ciuperca Giberrella zeae, care se manifesta in cea mai mare masura in zonele umede, una dintre cele mai raspandite boli pe suprafata culturilor de porumb din Romania. Pentru a reusi sa iti protejezi investitia si cultura din acest an, apeleaza cu incredere la solutii de protectie eficiente care pot face diferenta intre un sezon de succes si un an complet pierdut.

3. Erbicidarea porumbului iti va duce o cultura mai bogata

Extrem de sensibil in fata buruienilor, porumbul trebuie protejat cu mare atentie de catre orice producator. Astfel, pregatirea terenului si folosirea erbicidelor sunt doua lucruri foarte importante, pentru a evita aparitia buruienilor care vor consuma rezervele de apa destinate culturii de porumb. Ambrozia, palamida, spanacul salbatic, hrisca urcatoare si teisorul sunt cateva dintre principalele buruieni care pot afecta cultura.

4. Sfaturi de insamantare, pentru un an reusit

Este greu de estimat o data in calendar potrivita pentru semanarea porumbului, de aceea recomandarea este ca agricultorii sa urmareasca temperaturile inainte de a lua o decizie si sa fie atenti ca hibridul sa reziste conditiilor meteo din acel moment. In privinta adancimii de semanat, e obligatoriu sa ai cel putin 5 centimetri, altfel, cultura ar putea creste neuniform.

5. Cum poti dezvolta afacerea cu porumb pentru mai mult profit

Pentru ca imaginea sa fie completa, ca producator, trebuie sa te gandesti si in perspectiva productivitatii locale, ceea ce inseamna investitii si dezvoltare pentru mai mult profit. Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, lipsa unui sector zootehnic puternic, unde porumbul poate fi folosit ca hrana pentru animale, dar si a lipsei unui sistem avansat de procesare reprezinta doua probleme care, in ciuda productivitatii mari la nivel national a culturii de porumb, arata minusurile sectorului agricol romanesc la ora actuala.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Fotokostic

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE