Subventii pentru cultivatorii de sorg. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta cereala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sorgul este o cereala tot mai populara in Europa si tot mai multi agricultori din spatiul intracomunitar decid sa dezvolte o afacere pe baza sorgului. Productivitatea mare, rezistenta sporita a plantei la conditiile de canicula si seceta sau pretul de vanzare apropiat porumbului confirma ca dezvoltarea unei culturi de sorg este o idee extrem de inspirata.

In prezent, fermierii romani pot apela si la un sprijin financiar din partea statului pentru dezvoltarea unei culturi de sorg, printr-un sprijin cuplat inclus in lista de scheme de plata.

Un alt avantaj al sorgului este faptul ca nu foarte multi agricultori romani se ocupa cu cresterea acestei cereale, iar un fermier care decide sa investeasca intr-o astfel de exploatatie nu se va confrunta cu o competitie insemnata pe piata, cum se intampla in cazul graului sau al porumbului.

Cum se adapteaza sorgul la clima din Romania

Sorgul nu este o planta foarte pretentioasa care nu are nevoie de irigatie si care poate rezista la conditii de seceta sau de canicula prelungita. ,,Sorgul este adaptat climei din Romania, este originar din Africa deci suporta foarte bine perioadele de seceta si de caldura pe care le avem in Romania. Nu este adaptat zonelor reci deci nu poate fi cultivat la munte. Are nevoie de un sol la minim 12°C pentru a fi semanat. Daca solul este sub 12°C, sorgul vegeteaza si buruienile iau locul’’, a declarat Charles-Antoine Courtois, manager de proiect in organizatia Sorghum ID, pentru Stiri Agricole.

De aceea, este extrem de important ca insamantarea sorgului sa se efectueze atunci cand temperatura solului este de minimum 12°C pentru cateva zile consecutive, lucru care va ajuta planta sa rasara repede si sa acopere solul inainte de aparitia buruienilor. Firmele producatoare de seminte fac progrese pentru a face planta de sorg mai rezistenta la frig si pentru dezvoltarea unor soiuri mai timpurii.

Sorgul, mai putin pretentios decat cerealele conventionale

O cultura de sorg nu este la fel de pretentioasa ca alte tipuri de culturi (grau, porumb, etc.) si din aceasta cauza, investitia cu achizitionarea de material genetic sau de mentinere a culturii este mult mai redusa.

,,(…) sorgul nu are nevoie de input-uri. Pretul semintelor este la jumatate fata de pretul semintelor de porumb, are nevoie de doar 120-140 kg de azot pe hectar, de o singura erbicidare preemergenta sau postemergenta (sau ambele daca pamantul este foarte infectat de buruieni) si nu are nevoie de insecticide sau de fungicide’’, mai declara Charles-Antoine Courtois.

 Principalele utilitati ale sorgului

Sorgul nu este cultivat doar pentru productivitatea sa superioara si pentru investitia minima pe care o necesita. Aceasta cereala este extrem de nutritiva atat pentru animale cat si pentru oameni, neavand gluten si fiind plina de antioxidanti.

,,Sunt mai multe tipuri de sorg: sorgul furajer si sorgul boabe. Sorgul boabe este folosit pentru animale (la fel ca grau, orz sau porumb) este foarte bun pentru porci si pasari, are aceeasi valoare alimentara ca porumbul si este mai bogat in proteine decat acesta. Este o planta complementara porumbului si orzului. Mai este folosit si pentru consumul uman: in Asia si in America de exemplu, se consuma la fel ca orezul. Se face si faina de sorg. Este o planta fara gluten si plin de antioxidanti. Se poate face alcool (Baijin, alcool chinezesc) sau bere’’, explica Courtois.

Pretul sorgului, apropiat de cel al porumbului

Sorgul a inregistrat o evolutie spectaculoasa a pretului in ultimii ani, apropiindu-se tot mai mult de pretul porumbului. Specialistii considera ca daca cererea ridicata pentru aceasta cereala se va mentine, sorgul va deveni chiar mai scump decat porumbul.

,,In general, in Uniurea Euopeana este foarte apropiat de pretul porumbului. In Romania, Bulgaria si Franta pretul sorgului este -5€ fata de pretul porumbului. Dar de exemplu in Spania, sorgul este mai scump pentru ca este foarte cautat pentru crestere porcilor. Spania importa sorg din Franta si din Ucraina. In sudul Frantei, pretul sorgului poate fi mai avantajos decat cel al porumbului pentru ca cerere in Spania este foarte importanta’’, mentioneaza managerul de proiect din cadrul Sorghum ID.

Mici recomandari pentru agricultorii care doresc sa investeasca intr-o cultura de sorg

Charles-Antoine Courtois, manager de proiect in organizatia Sorghum ID a oferit in exclusivitate pentru Stiri Agricole, cateva recomandari agricultorilor romani care se gandesc sa investeasca intr-o cultura de sorg.

,,Sorgul este o planta simpla, nepretentioasa dar trebuie ingrijita, ca orice planta, sorgul nu creste singur. Cea mai importanta este prima luna, patul de semanare trebuie sa fie bine pregatit fara bolovani si destul de cald. Semanarea se face la 4-5 cm adancime in contact cu umidatea pamantului. Erbicidare este foarte importanta, sorgul nu trebuie sa fie infectat de buruieni. De aceea sfatul meu este sa se faca o erbicide preemergenta si daca pamantul este foarte infectat de buruieni, se recomanda si una postemergenta. Nu este recomandat  sa se cultive sorg intr-un sol infectat de sorghum halepense  pentru ca nu exista substanta impotriva acestor buruieni la sorg’’, mai spune specialistul.

Si semanarea sorgului este extrem de importanta, pentru obtinerea unei recolte cat mai profitabila.

,,Cand sorgul a acoperit pamantul, ati castigat, dupa aceea sorgul se descurca singur.Si recoltarea este o etapa foarte importanta, sorgul are particularitatea ca boabele pot fi uscate (in jur de 15% umidate) iar restul plantei sa fie verde. Nu trebuie asteptat ca planta sa fie uscata, ca la porumb, trebuie sa recoltati doar boabe (panicula), sa nu puneti headerul prea jos ca sa nu prindeti frunzele verzi’’, recomanda Courtois.

Datorita proprietatilor acestei cereale, productivitatii sporite si a investitiilor reduse pe care administrarea unei astfel de exploatatii le necesita, sorgul poate deveni cea cultivata cereala in cativa ani, iar pretul acesteia va devansa chiar si pretul porumbului. Mai multe detalii despre cultura sorgului puteti gasi pe site-ul oficial al organizatiei Sorghum ID.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE