Cum sa recoltam probele de sol pentru o agricultura cat mai profitabila si economica

Facebook
Twitter

O agricultura performanta necesita o mare atentie la detalii, respectarea termelor de efectuare a muncilor agricole specifice dar si investitii in diverse substante si procese tehnologice. Totusi, inainte de a investi intr-o anumita operatiune agricola, trebuie sa ne asiguram ca aceasta este necesara si ca isi va justifica banii cheltuiti.

In conditiile in care pretul ingrasamintelor devine tot mai mare, fertilizarea trebuie efectuata doar atunci cand este necesar si cu cantitatile de care solul are nevoie in acel moment. De asemenea, un surplus de nutrienti ai solului poate avea un efect negativ asupra recoltei noastre.

Pentru a avea informatii clare despre cantitatea de ingrasamant necesara solului nostru, va trebui sa recoltam probe din sol, pe care sa le trimitem la un laborator spre analize suplimentare. Iata care sunt cele mai importante etape ale recoltarii probelor de sol:

Delimitarea parcelelor din care vom preleva probele

In aceasta prima etapa va trebui sa delimitam fiecare tip de sol in functie de particularitatile sale (soluri aflate in panta, soluri care au beneficiat de acelasi tip/aceeasi cantitate de fertilizanti, au avut o cultura preemergenta de aceeasi specie, etc.) si sa ne pregatim de prelevare pentru fiecare dintre aceste categorii.

In cazul unei culturi de camp unde solul este relativ uniform, putem imparti terenul in parcele de aproximativ 10 hectare fiecare, urmand sa prelevam cate o proba medie de sol din fiecare parcela.

Cand se recolteaza probele de sol

Momentul optim de prelevare al probelor de sol este in mod normal dupa recoltarea culturii, insa sunt concludente si probele prelevate in restul anului. In cazul in care am aplicat deja fertilizanti naturali sau chimici, va trebui sa mai asteptam inca 30 de zile, pentru ca ingrasamintele sa fie asimilate de sol.

Este important sa nu recoltam probe de sol atunci cand umiditatea solului este una crescuta sau imediat dupa ploaie. Solul umed este extrem de greu de manipulat si poate genera erori atunci cand se determina nivelul azotului.

Prelevarea efectiva

Dupa ce am delimitat parcelele de sol in functie de categoria fiecaruia sau la fiecare 10 ha (pentru solurile uniforme de campie), va trebui sa efectuam prelevarea efectiva a probelor. Specialistii recomanda sa recoltam cate 10 probe din fiecare categorie de sol, probe care poarta numele de probe partiale. Dupa prelevare, acestea vor trebui omogenizate si constituite in proba medie.

In mod normal, probele partiale se recolteaza la o adancime de aproximativ 15 cm pentru cereale si legume si aproximativ 30 cm pentru vita de vie si pomii fructiferi. Pentru rezultate cat mai concludente, este recomandabil sa recoltam probele pe diagonala terenului.

Constituirea probei medii

In timp ce efectuam recoltarea probelor partiale de sol, va trebui sa le depozitam intr-un sac si sa le amestecam pentru cateva minute. Este important sa ne asiguram ca probele au aceeasi greutate, de aproximativ 100 grame. Dupa ce ne-am asigurat ca amestecul este bine omogenizat, vom extrage din amestec o cantitate nu mai mare de 1 kg, pe care urmeaza sa o trimitem spre analize.

Trimiterea probelor la laborator

Dupa ce am recoltat probele medii pentru fiecare categorie de sol, va trebui sa le punem intr-o punga de hartie si sa le pregatim pentru trimiterea spre analize, cat mai repede cu putinta. Probele care nu pot fi trimise imediat, pot fi pastrate intr-un mediu racoros si ferit de umiditate sau chiar in frigider.

Un alt aspect important este completarea fisei de informatii pentru fiecare proba medie in parte. Etichetarea probelor este extrem de importanta pentru ca in baza lor, specialistii va pot oferi anumite recomandari de fertilizare. Fisa de informatii difera in functie de laboratorul cu care urmeaza sa colaboram, iar documentul poate fi eliberat la cerere de catre unul din reprezentantii acelei organizatii.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE