O lumina potrivita, pe langa economiile semnificative pe care ni le poate aduce, are capacitatea de a ne ajuta foarte mult si in agricultura. Exista numeroase plante care, in lipsa unei luminozitati specifice, nu reusesc sa ofere maximum lor de productivitate.
Va oferim in acest articol cateva sfaturi utile in ceea ce priveste lumina si influenta ei pozitiva asupra plantelor.
1. Tipul de lumina care favorizeaza dezvoltarea
Daca dorim sa acordam o atentie si mai mare acestui subiect, putem preciza ca plantele se pot imparti in doua mari categorii in ceea ce priveste pretentiile lor fata de intensitatea luminii. Vorbim astfel despre plantele heliofile, iubitoare de lumina, si de cele schiofile, care suporta foarte bine umbra si semiumbra.
Razele solare contin spectrul de lumina completa, adica inclusiv culorile curcubeului: rosu spre galben spre albastru spre violet. Majoritatea plantelor folosesc toate culorile din spectru, dar cele rosii si albastre sunt cele mai importante. Mai mult decat atat, lumina rosie stimuleaza cresterea vegetativa si inflorirea, dar daca plantele primesc prea mult din aceasta lumina exista riscul sa devina prea inalte si slabe.
Pentru a afla si mai multe informarii utile despre cum sa alegem un bec potrivit puteti consulta acest link.
2. Intensitatea optima a luminii pentru plante
Un alt aspect important de stiut atunci cand discutam despre luminozitatea necesara plantelor este si nivelul de intensitate. In general, plantele se dezvolta cel mai bine atunci cand exista o intensitate a luminii cuprinsa intre 2o-100 mii de lucsi. Dupa aceaste valori, procesul de fotosinteza nu se mai accelereaza, ramandn constant.
3. Clasificarea plantelor leguminoase in functie de nevoile de lumina
Legumele clasificate ca fiind pretentioase la expunerea luminoasa sunt cele care necesita cel putin 8.000 lucsi. De exemplu, din aceasta categorie putem aminti vinetele, ardeii, tomatele, bamele, fasolea, castravetii, precum si pepenii.
Pe de alta parte, plantele care mai putin pretentioase la lumina sunt cele precum: ridichi, morcov, patrunjel, telina, marar, salata. Iar in ceea ce priveste plantele putin pretentioase la lumina (2.000 – 3.000 lucsi) putem aminti ceapa verde, sfecla pentru frunze, macrisul etc. Exita de asemenea si plante care nu sunt pretentioase deloc la lumina in ceea ce priveste procesul de formare a partilor comestibile. Aici putem aminti ciupercile, sparanghelul, andivele etc.
Pe langa utilizarea eficienta a luminii in agricultura puteti de asemenea sa cititi in cadrul acestui articol numeroasele beneficii pe care le puteti avea daca va amenajati corespunzator lumina in apartament.
Revenind la subiectul tratat in acest articol, important de retinut este ca cea mai importanta perioada a plantelor, in care este necesar un aport mai mare de lumina, este faza de rasarire si inflorire. Aceste pretentii se reduc la germinarea semintelor, cu exceptia unor specii ca salata, telina, morcovul, care germineaza mai bine in prezenta luminii, si in faza de repaus vegetativ la speciile bienale si perene.