Infiintarea unei exploatatii pomicole se poate dovedi o idee foarte buna de afaceri, atat datorita instrumentelor de finantare puse la dispozitie de UE cat si a oportunitatilor de valorificare a productiei.
Chiar daca ingrijirea unei livezi nu necesita operatiuni complicate si consumatoare de timp, toate interventiile trebuie executate intr-un mod corect si la timpul potrivit. Pentru a fi siguri ca toate interventiile pomicole vor fi executate corect si in deplina siguranta, in cele ce urmeaza va vom prezenta o serie de echipamente care va vor ajuta sa atingeti aceste obiective.
1) Echipament de protectie
Chiar daca multi pomicultori nu fac o prioritate din achizitionarea unui echipament de protectie de calitate, acest aspect este extrem de important atat pentru noi insine, cat si pentru persoanele care intreprind lucrari in interiorul livezii noastre.
Nepurtarea echipamentului de protectie atrage dupa sine un risc extrem de mare dar si sanctiuni drastice, atat pentru angajat cat si pentru angajator. Un echipament complet de protectie trebuie sa contina casca de protectie, incaltaminte antiaderenta cu bombeu metalic, manusi de protectie si o salopeta impermeabila. In cazul in care nu ne conformam si refuzam sa purtam accidentari grave, dar si anumite probleme ale coloanei vertebrale precum spondiloza sau hernia de disc.
2) Echipamente de intretinere a pomilor
Cea mai importanta lucrare intr-o exploatatie pomicola este, fara doar si poate, toaletarea. Pentru o rodire corespunzatoare dar si pentru o dezvoltare corecta a coroanelor, pomii vor trebui ajutati, prin anumite taieri tehnologice.
Pentru aceasta operatiuni, cea mai importanta unealta este fierestraul de pomicultura. Acest instrument este special conceput pentru a executa taieturi precise, fine si extrem de rapide, pentru a preveni deteriorarea pomului si pentru a asigura o dezvoltare cat mai corecta a acestuia. Alte unelte care se vor dovedi utile in orice exploatatie pomicola sunt: rindeaua pentru curatarea trunchiului, cutitul pentru altoi, cosorul pentru altoit sau foarfeca pentru indepartarea omidelor.
3) Unelte de intretinere a solului
Intretinerea solului este o alta operatiune extrem de importanta in pomicultura, iar lucrarile intreprinse au rolul de a inlatura buruienile, de a afana suprafata si de a preveni aparitia crustei la suprafata solului.
Pentru rezultate cat mai bune dar si pentru un timp de executie cat mai scurt, motocultorul este cea mai indicata solutie de intretinere a solului. Ofertele variate existente pe piata dar si preturile competitive ne pot permite sa gasim un model extrem de performant la un pret accesibil. Pentru interventii la nivelul pomului, in special atunci cand acesta este puiet, recomandam folosirea unei sapatori, pentru a preveni deteriorarea sa.
4) Echipamente pentru stropit
Dupa cum spuneam, o cultura pomicola nu presupune la fel de multe riscuri precum alte tipuri de afaceri agricole, insa chiar si putinele riscuri aparute ne pot afecta serios exploatatia daca nu le combatem la timp.
In pomicultura, unul dintre cele mai mari riscuri este reprezentat de daunatori. Pentru a-i combate, vom avea nevoie de un echipament de stropit, cu care urmeaza sa aplicam insecticidul si erbicidul. Pentru o livada de dimensiuni mici spre medii, putem utiliza cu incredere un aparat de stropit manual, cu un rezervor generos. Un astfel de dispozitiv este suficient de puternic pentru a asigura o administrare optima a erbicidelor si pesticidelor, intr-un timp relativ scurt.