Sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti administrezi afacerea agricola cu costuri reduse

Facebook
Twitter

Infiintarea unei afaceri agricole depinde de foarte multi factori, iar fermierul care ii pune bazele trebuie sa ia in considerare resursele de care dispune si cunostintele sale in domeniul pe care doreste sa-l abordeze.

In unele cazuri, resursele de care dispunem in acel moment ne forteaza sa ne adaptam viitoarea afacere si sa o mulam in asa fel incat sa le exploatam la maximum. De exemplu, in cazul in care dorim infiintarea unei afaceri agricole insa singurul teren de care dispunem este situat in afara localitatii, intr-o zona lipsita de apa curenta si curent electric, va trebui sa luam masuri si sa ne dotam viitoarea exploatatie cu toate echipamentele necesare.

In cele ce urmeaza, va vom prezenta principalele elemente de care aveti nevoie pentru a administra o astfel de afacere agricola, indiferent de domeniul de activitate.

1) Acces la apa curenta

Indiferent de domeniul de activitate (zootehnie, horticultura, etc.), in orice afacere agricola veti avea nevoie de acces rapid la apa. In situatia in care terenul pe care urmeaza sa ne construim exploatatia nu are acces la o retea de apa, va trebui sa ne adaptam si sa asiguram chiar noi aceasta resursa extrem de valoroasa.

Pentru a asigura alimentarea cu apa, cel mai indicat este sa o extragem direct din panza freatica. Pentru ca infiintarea unei fantani sau a unui put este costisitoare si chiar inutila in cazul de fata, putem opta pentru construirea asa-numitului „put american”. Pentru a realiza aceasta amenajare, va trebui sa identificam locul din care putem extrage apa si sa introducem in sol o teava galvanizata pana la adancimea de 15 m (pana ajunge la panza freatica de suprafata). Apoi, putem extrage apa foarte usor, cu ajutorul unei motopompe. Pentru construirea unui astfel de sistem, este recomandata contactarea unui specialist sau o documentare temeinica despre aceasta solutie.

2) Curent electric

Accesul la curent electric nu este atat de necesar pentru o cultura horticola, insa este foarte important in cazul in care infiintam o hala de crestere a animalelor. Considerand ca bransarea la o retea electrica nu este posibila in cazul de fata, singura alternativa este achizitionarea unui generator electric.

Avand diferite functii si grade de performanta, generatoarele electrice reprezinta o metoda ideala de obtinere a electricitatii in orice locatie, fara a fi necesara bransarea la o retea electrica. Daca doriti sa achizitionati propriul dvs. dispozitiv, va sfatuim sa accesati aceasta lista de generatoare de curent electric de pe mereuprimul.ro.

3) Utilaje agricole

Traim in secolul tehnologiei iar clasicele unelte agricole au fost deja inlocuite de cele mecanizate. Pentru a avea o productivitate crescuta si pentru a va usura munca, se recomanda achizitionarea de echipamente si utilaje agricole special concepute pentru activitatile pe care urmeaza sa le intreprindeti.

De exemplu, pentru o afacere horticola nu trebuie sa ne lipseasca un motocultor, o motopompa sau un sistem de irigatii profesionist. Pentru zootehnie, putem opta pentru mecanisme de furajare si adapare, un sistem de mulgere automata (pentru fermele de vaci) sau pentru o masina de tuns oi (pentru fermele de crestere a ovinelor). De asemenea, este indicata si achizitionarea unui compresor de aer, echipament ce isi va dovedi utilitatea atat la infiintarea exploatatiei (vopsire interior/exterior, eliminare reziduri, etc.) dar si dupa infiintare (curatarea interiorului, umflarea cauciucurilor utilajelor agricole, etc.). Putem gasi aici mai multe detalii despre compresoarele de aer dar si o lista ampla cu cele mai bune modele.

4) Inputuri

Achizitionarea de inputuri agricole eficiente este extrem de importanta pentru dezvoltarea unei afaceri agricole de succes. Fie ca vorbim despre inputuri folosite in horticultura (seminte, ingrasaminte, erbicide, fertilizanti foliari, produse pentru protectia plantelor, bioregulatori, etc.) sau in zootehnie (nutrienti, furaje, concentrate, vitamine, etc.), calitatea dar si pretul de achizitie al acestor produse trebuie sa fie foarte competitiva.

Pentru a realiza acest lucru, este important sa cautam inputurile de calitate, la preturi avantajoase, puse la dispozitie de un furnizor serios, care ne poate oferi produsele atunci cand avem nevoie de ele. Un studiu de piata temeinic ne poate ajuta sa obtinem aceste lucruri si sa dispunem de toate resursele necesare, atunci cand incepem activitatea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE