Compostul – o solutie inovatoare pentru imbunatatirea calitatii solului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a ingriji solul, pregatindu-l astfel pentru productia de anul viitor. Iar cel mai bun mod de a face asta este prin compost.

Compostul are numeroase beneficii, atat pentru calitatea solului (deoarece reprezinta o forma sustenabila de ingrasamant), dar si pentru ca ajuta la reciclarea selectiva. O tehnica eficienta si simplu de pus in practica, despre care poti citi in acest articol. Ne vom concentra, asadar, pe utilitatea si modul de realizare a compostului.

Pe langa faptul ca aduce beneficii solului si ajuta ca plantele sa creasca mai sanatos, compostul ajuta la imbunatatirea calitatii pamantului si reduce nevoia de a folosi fertilizanti chimici. Folosirea compostului este benefica structurii radacinii plantelor. Mai mult decat atat, ajuta la echilibrarea pH-ului si moderarea temperaturii solului.

 

Modul de realizarea a compostului

Compostul este un ingrasamant natural, mai complex, bogat in nutrienti, obtinut prin descompunerea materiilor vegetale si menajere. Acesta se obtine atunci cand materia organica este descompusa de catre organisme in conditiile favorabile. Acesti factori includ mentinerea nutrientilor in echilibru, umiditatea si temperatura potrivita, dar si aerarea amestecului constanta si adecvata. Procesul de formarea a compostului are loc la temperaturi intre 38 – 66 de grade Celsius.

Pentru obtinerea compostului vei folosi materiale bogate in azot (ingrediente verzi) si materiale bogate in carbon (ingrediente brune).

Ingredientele verzi pe care le poti adauga sunt: iarba tunsa, frunze, resturi vegetale de plante de casa, flori, coji sau resturi de legume, buruieni neajunse la maturitate (care nu au seminte), coji de oua, zat de cafea, excremente de animale (de capra, de oaie, de cal, de vaca, de pasari).

Materialele bogate in carbon (brune) pe care le poti folosi sunt: hartie de ziar, cartoane, rumegus (lemn netratat), paie, fan, crengi tocate, scoarta de pomi, aschii de lemn. Nu vei folosi insa niciodata: coji citrice (deoarece nu se descompun), frunze de rubarba, resturi vegetale tratate cu insecticid, oase, resturi de plante bolnave sau infestate cu daunatori, grasimi animale sau vegetale, resturi de peste sau de alte animale, pene, metale, sticle sau deseuri plastic.

 

Pasi pentru un compost reusit

1) Alterneaza materialele brune si verzi folosite

Dupa ce ai selectate toate materialele pentru compost, urmeaza pasii simpli de mai jos.

In primul rand alege un recipient potrivit. Poti achizitiona o cutie speciala pentru compost,  cu o capacitate de 600 l. Aceasta este usor de montat si utilizat si este rezistenta la intemperii. Peretii sunt prevazuti cu orificii de aerisire care asigura oxigenare.

Urmatorul pas este sa amesteci materialele verzi cu cele uscate, brune.

Construieste o platforma de compost, alternand materialele de culoare maro si verde. Daca gramada de compost e prea umeda si are un miros specific, adauga elemente brune. Si viceversa: daca observi o culoare maronie, adauga materiale maro. In final, mai pune si putina apa.

2. Udarea compostului

Adauga putina apa in mod regulat pana cand vei obtine consistenta unui burete umed. Atentie, nu adauga foarte multa apa deoarece exista riscul ca gramada sa putrezeasca.

Monitorizeaza temperatura mormanului de compost si verifica mereu ca materialele se descompun corespunzator. In aceasta faza, compostul ar trebui sa se incalzeasca.

3. Aerarea

Cu ajutorul unei furci speciale pentru compost odata la 2-3 saptamani vei face aerarea, prin amestecarea straturilor. Tehnica de realizare este simpla. Se ia materialul de pe marginea gramezii de compost si se adauga prima data apoi cel din interior se adauga deasupra. In acest fel straturile sunt inversate si materialul de pe margine mai putin descompus este introdus in centrul gramezii de compostare.

Cel mai bun moment pentru a aera compostul este atunci cand centrul acestuia este cald. Poti adauga si apa in acest moment daca materialele compostabile sunt prea uscate.

Daca doresti accelerarea descompunerii materialelor compostabile, poti folosi produse specialecare contin contin enzime si microorganisme.

 4. Folosirea compostului

Cand compostul nu mai este cald si devine vizibil uscat si maro, este momentul perfect sa il folosesti.

Adauga cantitatea de compost in functie de nevoia de ingrasamant a plantelor: pentru plante care necesita un sol bogat, pune 30-40 kg compost pe mp, pentru legume – 15 kg pe mp, iar pentru cele nepretentioase, ce cresc intr-un sol bogat, sunt suficiente 10 kg pe mp.

Cu un minim de efort se poate obtine un sol de foarte buna calitate, pentru orice tip de cultura. Tot ce trebuie e sa te folosesti de ce ai la indemana in gradina proprie, iar FarmBee te sustine cu necesarul de utilaje si intrumente de care ai nevoie!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE