Centrala termica reprezinta o investitie extrem de importanta, pe care orice gospodar care se respecta trebuie sa o ia in calcul la un moment-dat. Chiar daca acest sistem de incalzire este folosit de regula pentru apartamente, tot mai multi proprietari de case decid sa inlocuiasca sobele conventionale cu o centrala termica.
O centrala termica pe gaz, electrica sau pe lemne aduce foarte multe avantaje fata de un sistem rudimentar. Aceasta ne poate asigura o distribuire uniforma a caldurii in intreaga casa, acces continuu la apa calda dar si un grad de confort ridicat.
La ora actula, sunt multe modele de centrale termice disponibile pe piata, iar un cumparator obisnuit poate fi coplesit de numeroasele modele, nestiind exact pe care sa il aleaga. De aceea, in cele ce urmeaza, va vom prezenta cele mai importante aspecte de care sa tineti cont atunci cand alegeti o centrala termica.
1) Combustibilul cu care functioneaza centrala
Inainte de a alege centrala propriu-zisa, este extrem de important sa decidem ce sursa de energie este mai potrivita pentru noi. Cand luam aceasta decizie, trebuie sa ne gandim la eficienta energetica, pretul si combustibilul cu care va functiona centrala noastra.
Din punct de vedere economic, cea mai eficienta este o centrala pe lemne/carbune, urmata de una cu gaze si de cea electrica. Daca luam in calcul eficienta energetica si confortul, cea mai indicata este centrala termica cu gaze.
Totusi, acest sistem este dependent de accesul la reteaua de gaze, acces pe care multe localitati din tara inca nu il au. In cazul in care avem posibilitatea de a instala o centrala pe gaze, va recomandam modelele Ariston cares premium 24 eu sau Motan Kplus C22, acestea fiind extrem de fiabile si eficiente energetic.
2) Puterea centralei
Atunci cand alegem o centrala, trebuie sa cunoastem si necesarul energetic al casei noastre. O centrala cu o putere mica nu va incalzi casa in mod eficient, iar una prea puternica se va dovedi o risipa de bani, neavand nevoie de intreaga sa putere energetica.
Calculul necesarului energetic pentru incalzire difera in functie de foarte multi factori, precum gradul de izolare termica al casei sau numarul de persoane care locuiesc in acea casa. Totusi, pentru o locuinta cu o suprafata utila de 50 mp, profesionistii sunt de parere ca o centrala cu o putere cuprinsa intre 7 si 10 kW va fi suficienta atat pentru asigurarea incalzirii cat si pentru furnizarea apei calde.
3) Consum, eficienta si zgomot
Din punct de vedere al eficientei, cea mai performanta este o centrala electrica, urmata de una pe gaz si de cea pe lemne. Totusi, din punct de vedere al costurilor cu combustibilul, cea mai indicata este o centrala pe lemne, urmata de cea pe gaze si de cea pe curent electric, care este si cea mai costisitoare.
Cel mai bun raport consum/eficienta este dat de o centrala pe gaze, insa si modelele pe gaz vin cu consumuri diferite de combustibil. La nivelul Uniunii Europene, producatorii sunt obligati sa foloseasca un sistem standard de clasificare a eficientei energetice. Fie ca optam pentru o centrala electrica sau una pe gaze, trebuie sa cautam un model din clasa energetica A sau A+.
4) Debitul de apa calda si boilerul
Necesarul de apa calda al unei locuinte se raporteaza strict la numarul de locuitori din acea locuinta. O centrala standard poate furniza in medie, un debit de 10 litri pe minut pentru robinet si 8 litri pentru dus, aceasta cantitate fiind suficienta pentru doua persoane.
Pentru a beneficia concomitent de incalzirea locuintei si de apa calda, este necesar ca sistemul nostru de incalzire sa dispuna de un boiler. Acesta va asigura un volum mare de apa menajera calda, care va putea fi folosita in orice moment fara a afecta functia de incalzire.