Eficientizarea costurilor intr-o ferma de vaci de lapte: cum alegem un aparat de muls eficient

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agricultorii romani sunt in general traditionalisti, insa, in ultimii ani, acestia au devenit tot mai interesati in folosirea uneltelor si utilajelor automate in ferma. Au descoperit ca doar asa isi pot eficientiza costurile si pot avea o activitate din ce in ce mai profitabila.

Un accesoriu indispensabil intr-o ferma de vaci este aparatul de muls, acesta ajutandu-va sa aveti o productie de lapte rapida, fara a avea nevoie de angajati. Mai mult decat atat, aceasta metoda de muls este confortabila pentru vaca, iar laptele este preluat in cel mai igienic mod.

Aparatul de muls, sau mulgatoarea, este o instalatie dotata cu unul sau mai multe brate care extrage laptele din ugerul vacilor. Aparatul creaza un vid prin intermediul unei pompe uscate. Prin acest mod, laptele este protejat de eventualele scurgeri de ulei. Mulgatorul absoarbe laptele ca un aspirator, apoi il colecteaza intr-un recipient care pastreaza lichidul la o temperatura optima. Capacitatea cisternei este in general de circa 30-40 litri.

Va prezentam in acest articol principalele elemente pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand achizitionati un aparat de muls pentru ferma dumneavoastra.

1. Colectorul de lapte

Colectorul de lapte este acel ansamblu unde jeturile de lapte muls de la animal se unesc. Optim, colectorul de lapte ar trebui sa dispuna de un volum mare de circa 240 cc. Pe piata se regasesc si modele care au in dotare colectoare de circa 180 cc.

Operatiunea de muls se realizeaza in felul urmator: se porneste aparatul si se scot cupele de mulgere. Pentru a incepe, nivelul de vid ar trebui sa ajunga la aproximativ 380 mm Hg pentru vaci. Frecventa de pulsatie trebuie sa ajunga si ea la o valoare de circa 60 de mulsatii/minut pentru vaci. Detaliile tehnice ale unui astfel de aparat, precum si preturile, le puteti consulta aici in categoria aparate de muls si mulgatori.

2. Producatorul aparatului de muls

De asemenea, un criteriu care trebuie sa stea la baza cumpararii unui aparat de muls este si producatorul. Recomandam achizitionarea unor produse calitative, de la cei mai importanti producatori, pentru a nu avea ulterior probleme legate de sanatatea animalelor, eficienta colectarii laptelui, precum si probleme legate de igiena laptelui.

Totodata, este recomandat sa solicitati certificatul de conformitate al aparatului de muls pentru a afla originea exacta.

3. Pompa de vacuum

Pentru o productivitate ridicata, se recomanda aparatele de muls care au un debit mare si constant – circa 200 l/min. Mai mult decat atat, pentru a mentine cat mai mult paletele pompei este bine ca aparatul sa dispuna si de un filtru de aer.

De asemenea, la achitionare putem alege intre un aparat de mult individual sau de unul cu doua brate, care se poate folosi simultan la doua vaci.

Operatia de mulgere cu un aparat de muls dotat cu un post dureaza in general cinci minute, iar mulgerea cu un aparat cu doua posturi tot cinci minute, insa se mulg doua animale simultan.

4. Mansoanele de muls

Si calitatea mansoanelor de muls este important atunci cand dorim sa cumparam un asemenea aparat. De exemplu, o verificare foarte simpla dar eficienta poate fi facuta prin intermediul mirosului.

Daca avem un miros intepator si puternic al cauciucului atunci de cele mai multe ori avem de-a face cu un material de calitate slaba. Pe de alta parte, daca avem finisari bune, fara un miros neplacut si un cauciuc flexibil, atunci avem un material de buna calitate. In cazul aparatelor pentru oi sau capre, este bine ca mansoanele de muls sa fie din silicon.

5. Bidonul de lapte

Cea mai buna alegere pentru bidonul de lapte este ca acesta sa fie din inox sau din policarbonat (transparent). Important de precizat este ca laptele pastrat intr-un bazin de racire al aparatului de muls nu isi va pierde vitaminele naturale. Mai multe detalii despre aparatele de muls puteti gasi la acest magazin.

Fara indoiala, indiferent de modelul ales, un aparat de muls isi va usura munca in grajd si isi va deschide noi oportunitati de a colabora cu firme de distributie a laptelui.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE