Cultivarea de legume sau fructe in spatii protejate reprezinta o idee de afaceri tot mai atractiva pentru foarte multi fermieri. O astfel de cultura ne ofera posibilitatea de a obtine mai multe recolte pe parcursul unui an si vine cu riscuri scazute, comparativ cu o cultura conventionala.
Un solar este cu siguranta mai profitabil decat o cultura traditionala, insa trebuie sa intelegem ca o astfel de exploatatie necesita o investitie initiala consistenta.
Cu toate acestea, productivitatea crescuta a unui solar ne va amortiza relativ repede investitia si ne asigura o productie constanta. Totusi, pentru un solar realizat in mod profesionist, va trebui sa optam pentru cele mai moderne tehnologii si echipamente existente pe piata. In cele ce urmeaza, va vom prezenta cele mai importante patru echipamente, care vor contribui in mod direct la construirea unui solar profesionist:
1) Centrala termica
Incalzirea este unul din cele mai importante elemente din orice solar. Fluctuatiile mari de temperatura sau o temperatura inconstanta in interiorul solarului pot avea consecinte cu adevarat dezastruoase pentru cultura noastra de legume.
Un sistem rudimentar pe lemne reprezinta o solutie ieftina de incalzire a solarului, insa nu foarte eficienta. Cu un astfel de echipament, distribuirea caldurii nu se va face in mod uniform si nu vom avea un control asupra temperaturii din interiorul solarului. De aceea, o centrala termica reprezinta cea mai sigura si indicata solutie pentru incalzirea spatiului nostru protejat.
Aceasta poate fi setata pe o temperatura constanta, iar distribuirea caldurii va fi mereu uniforma. Mai multe modele de centrale termice profesionale putem gasi pe acest site. In cazul in care cautam un model de top, atunci ar trebui sa optam pentru o centrala termica in condensare. Preturile sunt putin mai mari insa si eficienta este pe masura.
2) Solutii de izolare termica
Izolarea termica este extrem de importanta atat in sezonul cald cat si in sezonul rece. Pastrarea unei temperaturi constante in sera va conta enorm atat pentru dezvoltarea corecta a plantelor cat si pentru a reduce costurile generate de sistemele de incalzire utilizate in sera.
Pentru a asigura o izolare termica eficienta, specialistii recomanda sticla in strat dublu. Aceasta este cea mai eficienta metoda de izolare a serei, insa este in acelasi timp si cea mai costisitoare. Cel mai bun raport calitate-pret il ofera clasicul plastic de protectie. Acesta este foarte ieftin si are o durabilitate de circa 3-4 ani.
3) Sistem de irigare
Chiar daca plantele noastre beneficiaza de o temperatura potrivita, apa este un factor care va influenta in mod direct productia noastra. Oferta variata de sisteme de irigare il poate debusola pe un fermier aflat la inceputul carierei, iar acesta va fi pus in postura de a nu stii ce sa aleaga.
Pentru un solar, cel mai indicat sistem de irigare este unul prin picurare. Un sistem de udare prin picurare foloseste ca elemente de udare tubul de picurare sau banda de picurare. Avantajele unui astfel de sistem constau intr-o durata mai mare de exploatare, mentenanta mai ieftina si instalare simpla.
4) Sursa de lumina
Un solar profesional care reuseste sa obtina productii record chiar si in situatii extreme, nu o face datorita norocului. Un fermier cu experienta stie ca diferenta este facuta de atentia la detalii si de asigurarea unor condtitii cu adevarat optime pentru plantele sale.
Unul dintre aceste detalii este un sistem de lumina artificiala. Pe timpul iernii, solarul nostru nu va beneficia de suficienta lumina, si de aceea va trebui sa suplinim acest lips cu o solutie artificiala.
Iluminatul artificial se poate realiza printr-o serie de dispozitive electrice, precum: becuri fluorescente, becuri incandescente, corpuri cu descarcare de intensitate ridicata (HID) sau lampi cu vapori de mercur. Totusi, cele mai indicate sunt lampile cu vapori de sodiu de inalta tensiune (HPS), care emit o nuanta galben-portocalie, extrem de benefica pentru dezvoltarea mai rapida a plantelor.