septembrie 19, 2021

Agrometeo: temperaturi medii de 17 grade si sanse de precipitatii in toata tara. Care este starea de vegetatie la culturile agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperaturile din urmatoarele zile vor fi apropiate de normalul multianual al acestei perioade, cu medii cuprinse in jurul valorii de 17 grade Celsius. De asemenea, rezervele de umiditate din sol se vor incadra in limite favorabile, iar starea de vegetatie a culturilor agricole este, in general, buna si medie, in majoritatea regiunilor tarii, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 28 octombrie- 3 noiembrie 2020. 

Caracteristici meteorologice

In primele zile ale perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, dupa care, se va produce o racire treptata in evolutia vremii, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 6…17°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C si 5…11°C in ultimele zile, limite apropiate de mediile climatologice, in aproape toate regiunile.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 8…20°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 1…14°C la scara intregului teritoriu agricol, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 7…16°C in zonele de campie, optima parcurgerii ritmurilor de crestere si dezvoltare la culturile de rapita, orz si grau de toamna semanate pana in prezent.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate zonele agricole ale tarii. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, local nordul, nordestul si estul Munteniei, estul si izolat sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, iar in zonele depresionare, pe fondul temperaturilor minime mai scazute din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor vor evolua usor mai lent.

Starea de vegetatie a culturilor va fi buna si medie in cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele unde se vor mentine deficite de apa in sol.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge germinarea (70-100%), rasarirea (40-100%) si aparitia frunzei a treia (10-60%). Functie de data semanatului, rapita se va afla in fazele de germinare (70-100%), rasarire (30-100%) si infrunzire (6-8 frunze).

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar isi va continua maturitatea tehnologica, extinzandu-se suprafetele in curs de recoltare. La pomii fructiferi si vita-de-vie din aproape toate plantatiile, se vor inregistra maturarea lemnului si colorarea/caderea fiziologica a frunzelor. Totodata, la varietatile tarzii va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare. Ca urmare, lucrarile agricole in camp vor evolua in general normal, in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate

  • Urgentarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor de toamna;
  • Finalizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului la graul de toamna;
  • Aplicarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna infiintate in perioada optima;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE