Cele mai frecvente boli ale culturii de grau: sfaturi pentru o combatere eficienta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Importanta din punct de vedere al economiei si frecvent intalnita pe intreg cuprinsul tarii noastre, cultura de grau creste de la un an la altul in ciuda unui climat preponderent arid, cu temperaturi foarte ridicate incepand cu luna Mai. Soiurile cele mai cultivate de catre fermierii romani sunt cele semi-timpurii, capabile sa reziste unor temperaturi ridicate si unei cantitati reduse de precipitatii. Fie ca alegi soiul Glosa, Otilia, Pajura, Pitar sau Dropia, fiecare dintre acestea manifesta o buna toleranta atat la seceta, cat si la arsita. Cu toate acestea, bolile afecteaza culturile de grau pe arii extinse, dar fermierii au la dispozitie metode potrivite de preventie si tratament.

Din ce cauze apar problemele culturilor de grau

Fiecare dintre bolile care afecteaza frunzele, tulpinile si spicele de grau actioneaza in felul ei, dar toate au nevoie de un complex de factori care sa le favorizeze atacul asupra frunzelor, tulpinilor sau spicelor. Printre cei mai frecventi declansatori ai problemelor ce pot da peste cap o recolta sanatoasa de grau se numara:

  • umiditatea ridicata, de peste 80%, mai ales in perioada de aparitie a spicelor si in faza de lapte a bobului, cand anterele parasesc spicul de grau;
  • temperatura situata la extreme, respectiv mai mica de 10 grade Celsius sau mai mare de 29 de grade Celsius;
  • densitatea prea mare la semanat, in special dacă aceasta este insotita de utilizarea unei doze mai mari de azot;
  • prezenta in sol a resturilor vegetale, cauzata, in general, de utilizarea sistemului de lucrari minimum tillage;
  • uscarea necorespunzatoare a boabelor de grau, fara un control precis al temperaturii, al umiditatii, al mirosului si al culorii.

Prin ce metode combati si previi bolile

Pretentios in raport cu lucrarile de care depinde reusita culturii, graul depinde de o serie de procedee specifice care trebuie aplicate riguros de catre cultivatori. Aplicarea unui fungicid odata cu tratamentul semintei, pentru protectia culturii pe intreaga perioada a toamnei si pana la al doilea tratament foliar din primavara, asigura o buna dezvoltare a plantelor incepand cu instalarea toamnei. Mai mult, aceasta solutie garanteaza o protectie eficace pe timpul iernii si un start excelent odata cu venirea primaverii. Dozat ca orice tratament de samanta, fungicidul controleaza agentii patogeni cu o actiune foliara si are o influenta pozitiva asupra fiziologiei plantei.

Combaterea bolilor reprezinta una dintre principalele lucrari de ingrijire la cultura de grau, intrucat pierderile de recolta cauzate de aparitia bolilor sunt cuprinse intre 10 si 70%. Aplicarea unui tratament cu fungicid la grau trebuie efectuat preventiv, pana la momentul in care bolile si-ar putea face simtit efectul asupra graului, producand pierderi semnificative. Cultura trebuie protejata si in faza de inflorire, dupa momentul in care a survenit inspicarea graului, in special in conditii de umiditate ridicata si de temperaturi crescute, pentru inhibarea aparitiei microtoxinelor periculoase in plante.   

Care sunt bolile cele mai des intalnite

Poate parea greu de crezut, dar pana si cei mai experimentati fermieri pot fi luati prin surprindere de atacul diferitilor agenti patogeni ce actioneaza in camp. Odata produs atacul asupra plantelor, acesta este greu de eradicat. De aceea, este important ca aplicarea tratamentelor sa se faca responsabil si preventiv. In caz contrar, culturile de grau ar putea cadea prada unor boli cum ar fi:

Septorioza (Septoria tritici): aparuta deseori in culturile din tara noastra, aceasta boala poate duce la diminuarea productiei cu pana la 600%. Semnele atacului sunt usor de recunoscut sub forma petelor brunificate de pe frunzele inferioare si de pe baza plantelor. Acestea sunt rapid insotite de fructificatii ale ciupercilor incastrate in tesut, iar deficientele fiziologice ale plantelor intervin rapid.

Fainarea (Erysiphe graminis): graul de primavara si graul de toamna reprezinta victimele predilecte ale acestei boli, care este semnalata de prezenta unor pustule blanoase de culoare albicioasa. Ele se intalnesc pe organele de asimilatie, cum ar fi frunzele, tulpinile si spicele, dar mai ales pe frunze. In cazuri extreme, aceasta boala poate provoca diminuarea productiei cu pana la 40%.

Rugina galbena (Puccinia striiformis): simptomele acestei boli apar la nivelul frunzelor, in stadiile avansate de vegetatie, sub forma unor pustule galbene. Epidemiile pornesc, de regula, toamna, iar primavara se pot observa in camp focare cu plante infectate. In cazurile atacurilor severe, poate fi infectat si spicul.

Ajutorul pe care tehnologiile moderne il ofera fermierilor este cel mai bun aliat al priceperii lor in demersul de a obtine o productie cat mai buna. Cu sfaturile de mai sus, combaterea bolilor va fi considerabil mai usoara.

Credit foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE