Prognoza agrometeo: seceta pedologica la culturile de grau si sanse de inghet

Facebook
Twitter

Urmatoarea saptamana se va caracteriza prin temperaturi maxime de 19 grade Celsius si printr-o seceta pedologica moderata la culturile de orz si grau de toamna. De asemenea, in zonele depresionarea exista posibilitatea de inghet la sol, se arata in ultima prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 2-8 aprilie.  

Caracteristici meteorologice

La inceputul intervalului va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul perioadei se va produce o incalzire treptata a vremii, in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -3…9°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…8°C si 2…13°C in restul intervalului, limite apropiate de mediile climatologice.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 7…19°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va situa intre -12…7°C in cea mai mare parte a tarii, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in zonele depresionare, producandu-se bruma si inghet la sol.

Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului la nivelul intregului teritoriu.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova si Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local in nordul si nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul si izolat in centrul Transilvaniei. In Maramures, Crisana si Oltenia, local in nord-estul si vestul Banatului, nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul si sud-vestul Munteniei, rezerva de apa a solului va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe ansamblu, procesele de crestere si dezvoltare, atat la culturile de camp, cat si la cele pomi-viticole vor evolua normal indeosebi in primele zile, cu exceptia zonelor depresionare, unde ritmurile vegetative se vor desfasura mai lent. In general, starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie in culturile semanate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele tardive, precum si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol.

Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima se vor afla la infratire (30-100%) si alungirea tulpinii (10-30%), iar culturile infiintate tardiv vor parcurge aparitia frunzei a treia si infratirea (60-100%).

Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se vor mentine fazele de dezvoltare a aparatului foliar (9-17 frunze) si alungirea tulpinii (10-15%).

In majoritatea plantatiilor pomicole se vor inregistra inmugurirea, dezmugurirea si inflorirea. Vita de vie isi va continua faza de „plans”, izolat fiind posibila declansarea inmuguririi, in cea mai mare parte a podgoriilor.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare) se vor desfasura in conditii relativ bune, exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) in culturile de camp si pomi-viticole;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara;
  • Controlul evolutiei mugurilor de rod si a coardelor la vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE