Cele mai frecvente boli cu transmitere prin samanta sau sol – cum iti protejezi culturile de cereale de la inceput

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O cultura sanatoasa si o recolta bogata depind in mare masura de tratamentele aplicate de la bun inceput, inca dinainte de semanare. Exista numeroase boli care iti pot afecta cultura din cauza agentilor patogeni care se transmit prin samanta, in special in cazul culturilor de cereale, dar si prin solul contaminat.

Cerealele, in special graul si orzul, sunt cele mai importante culturi din tara, in timp ce secara se numara printre cerealele de baza, dupa grau, in industria panificatiei. 

Totusi, toate aceste culturi de cereale pot fi afectate de boli care se transmit prin samanta sau sol, inca din primele stadii ale infiintarii culturii. Iata care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere prin samanta sau sol si ce poti face pentru a-ti proteja cultura de la bun inceput:

Malura comuna

Malura comuna este o boala produsa de ciuperca Tilletia spp., care afecteaza cu precadere plantele de tritricale si graul. Semnele atacului pot fi observate prin faptul ca plantele au spicul mai subtire si mai scurt decat plantele sanatoase, in timp ce boabele sunt mici si au o culoare bruna-cenusie.

Taciunele zburator

Taciunele zburator este o boala produsa de ciuperca Ustilago spp., care afecteaza in special plantele de grau si orz. Infectia este florala, iar ciclul evolutiv al ciupercii este de 2 ani. Semintele infectate semanate in anul urmator vor da spice taciunate. Atacul este vizibil la iesirea spicelor din burduf. Cariopsele sunt distruse in intregime si inlocuite cu o masa negricioasa, prafoasa. Masa de spori este luata de vant, iar din spic nu mai ramane decat rahisul. Boala se transmite prin samanta infectata.

Fuzarioza tulpinilor si arsura spicelor

In cazul culturii graului si orzului, aceasta boala duce la aparitia unor leziuni brune pe teaca frunzelor si la baza tulpinii. Treptat, infectia se extinde spre teaca si duce la aparitia unor striuri alungite, cu o culoare brun-inchisa. La plantele mature apare putregai la baza tulpinii. Cele mai mari pagube sunt produse de activarea micotoxinei in bob.

Metode de combatere a bolilor

Asadar, acestea sunt cele mai frecvente boli cu transmitere prin samanta si sol care pot produce pagube semnificative in culturile de cereale. Pentru protejarea culturilor este important sa fie aplicat in mod preventiv un tratament pentru samanta, astfel incat plantele sa fie protejate de agentii patogeni, iar semintele sa isi pastreze calitatea si sa fie rezistente la boli. 

De asemenea, odata cu tratamentul semintei poti aplica si un fungicid eficient, care asigura sanatatea plantelor inca de la semanat si protectie pe timpul iernii, astfel ca in primavara sa ai o cultura calitativa si cantitativa. Odata cu aplicarea acestui fungicid vei scapa de grija urgenta a aplicarii primului tratament foliar in primavara.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE