Meniu

5 cele mai frecvente boli ale marului si cum le recunosti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In fiecare toamna, recoltarea merelor este mereu un prilej de bucurie, deoarece sunt fructe foarte apreciate in tara noastra. Bogate in vitamine, antioxidanti si fibre dietetice, merele sunt considerate printre cele mai sanatoase fructe. Din pacate, daca nu sunt protejate, plantatiile de mar pot fi afectate de diverse boli, care pot crea pierderi importante.

In continuare, vei afla cum sa recunosti cele mai frecvente boli care iti pot afecta livada de meri.

Rapanul marului

Rapanul este nu doar cea mai raspandita boala a culturii marului, dar si cea mai periculoasa, din cauza pagubelor pe care le poate produce. Cauzata de ciuperca Venturia inaequalis, boala se manifesta sub forma unor pete de culoare cenusie-maslinie, care apar intai la baza frunzelor, dar se extinde rapid pe toate organele pomului, inclusiv pe fructe.

Merele atinse de rapan pot fi uscate, deformate sau chiar crapate. Cele care sunt astfel culese isi pierd de obicei gustul. Fungicidele sunt  și în acest caz o solutie optima pentru prevenire și combatere, insa este important sa te documentezi mai bine despre fainarea si rapanul marului pentru a putea aplica tratamentele adecvate.

Fainarea marului

Una din cele mai comune boli ale culturilor de meri, fainarea, poate fi observata intai ca o pulbere albicioasa care apare in special pe frunzele pomilor sau pe lastarii tineri. In timp, culoarea pulberei devine galbuie si va incepe sa afecteze florile si fructele. Pulberea reprezinta de fapt miceliul unei ciuperci numite Podosphaera leucotricha, prin care boala se poate raspandi foarte rapid.

Fainarea poate cauza uscarea timpurie a frunzelor si a florilor, iar fructele pomilor atacati de aceasta boala se opresc din crestere; dupa un timp, ele cad din pom. Fungicidele raman cel mai eficient mod de a combate aceasta boala. De asemenea, este recomandata taierea si arderea tuturor lastarilor afectati pentru a raspandi prevenirea.

Focul bacterian

Cauzat de bacteria Erwinia amylovora, focul bacterian este o boala periculoasa si contagioasa, care nu afecteaza doar merii, ci si perii sau gutuii. Boala afecteaza de obicei pomii inca din faza de inflorire, provocand ofilirea. Lastarii tineri se usuca si ei, iar varfurile lor iau forma unor carlige.

Fructele afectate de focul bacterian dezvolta pete negre sau maronii. Este insa important sa observi din timp aceasta boala, deoarece poate duce la uscarea unei livezi in cateva luni.

Mozaicul marului

Una dintre cele mai raspandite viroze ale culturii de mar, mozaicul este cauzat de virusul numit Apple mosaic virus. Se manifesta exclusiv pe frunzele pomilor, prin pete ce pot varia intre culorile verde deschis si galben auriu.

Chiar daca petele nu apar pe fructe, virusul poate cauza pierderi chiar si de 40% din recolta. Pomii afectati isi pot pierde frunzele, ceea ce va duce la o productie slaba.

Arsura comuna a marului

Cauzata de bacteria Pseudomonas syringae, arsura comuna se poate extinde la toate organele aeriene ale marului. Primul simptom consta in innegrirea nervurilor, urmat de brunificarea lastarilor. Fructele care atacate prezinta si ele pete negre, din care se poate scurge exudat bacterian.

Boala poate fi usor transmisa prin frunzele si ramurile cazute, dar si prin fructele care raman in pom. De aceea, pe langa tratamentele chimice, este importanta arderea tuturor organelor arse.

Foloseste acest scurt ghid pentru a preveni si indeparta cele mai frecvente si periculoase boli din cultura ta si pentru a te bucura in fiecare an de o recolta bogata.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE