Cum iti protejezi eficient cultura de cereale de boli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cerealele reprezinta unele dintre cele mai apreciate plante de cultura datorita cererii mare de pe piata pentru acestea, dar si a randamentului bun la hectar pe care il pot oferi. Totusi, atunci cand cultivi cereale, masurile necesare pentru a obtine o cultura de succes trebuie puse in practica inca dinaintea semanatului si pana la recoltare.

La fel ca in cazul altor plante de cultura, si in cel al cerealelor trebuie sa iei din timp masuri eficiente prin care sa combati daunatorii, bolile si buruienile, astfel incat sa te asiguri ca te vei bucura de o productivitate cat mai mare.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre cele mai comune boli care pot aparea la cultura ta de cereale si care sunt optiunile tale in ceea ce priveste prevenirea si combaterea acestora. 

Cele mai comune boli ale culturilor de cereale

O mare parte a pierderilor generate intr-o cultura de cereale, fie ea de grau, orz, secara, triticale sau ovaz, este cauzata de bolile, care trebuie combatute atat prin metode preventive, cat si curative, prin alegerea unor fungicide cereale care sa ofere o eficienta sporita.

Totusi, pentru a actiona intr-un mod corespunzator, este necesar sa cunosti principalele boli care ataca o cultura de cereale, sa aplici fungicidul potrivit ce trebuie administrat, in doza omologata, in functie de perioada de vegetatie in care se afla plantele si agentul patogen. Mai mult, pentru o tehnologie cu mai mult de un tratament, este important sa cunosti timpul de pauza dintre doua sau mai multe stropiri. Iata care sunt cele mai comune boli ce pot aparea la culturile de cereale:

Făinarea

Făinarea (Blumeria graminis hordei) este o boală care poate afecta cerealele de toamnă, iar dezvoltarea acestui agent patogen este influențată de un semănat timpuriu și de folosirea unui material săditor cu o vigoare redusă. Făinarea infestează atât frunzele, cât și tulpinile și spicele.

Rugina galbenă

Rugina galbenă (Puccinia striiformis) afectează grâul și orzul de primăvară, prin atacul uredosporilor sau a miceliului care hibernează pe resturile vegetale de la cerealele de toamnă. Simptomele ruginii galbene apar pe frunzele dezvoltate în vegetație și se prezintă sub forma unor leziuni. 

Rugina bruna 

Rugina brună (Puccinia recondita) se manifestă prin pustule liniare, purulente prezente pe frunzele și tulpinile cerealelor. Atacul bolii este favorizat de ploile dese și de vânt, care împrăștie sporii în câmp. În condiții favorabile de atac, această boală cauzează pierderi semnificative de recoltă.

Pătarea reticulară

Pătarea reticulară (Pyrenophora tritici-repentis) atacă grâul și hibernează în resturile vegetale lăsate pe sol. Se înmulțește la temperaturi de 20 de grade Celsius, iar atacul poate fi depistat prin identificarea unor pete ovale pe frunzele plantelor. Ca urmare a evoluției agentului patogen, țesuturile plantelor se necrozează, iar boala poate cauza chiar uscarea frunzelor. 

Fuzarioza

Aceasta boala la cereale poate fi cauzata de mai multe specii de Fusarium, dintre care amintim  F. Avenaceum, F. Culmorum si F. Graminearum. Agentul patogen ierneaza in sol, printre resturile vegetale, si incepe sa se dezvolte primavara, cand se transmite prin sol si prin samanta, declansand fuzarioza radacinilor, a spicului si a frunzelor. 

Aceasta boala afecteaza, in cea mai mare parte, spicul plantelor, prin activarea unei micotoxine, din cauza careia boabele nu vor mai putea fi folosite nici pentru consumul uman, nici ca furaj. Semnele atacului cu Fusarium pot fi depistate inca din faza de umplere a bobului, cand spicele sunt seci si fara boabe. Daca atacul s-a produs dupa formarea boabelor, pe spicul plantei va putea fi observat un puf alb-rosiatic, iar boabele vor avea o nuanta albicioasa, mata. Pentru prevenirea si combaterea fuzariozei se pot aplica fungicide pe baza de metconazol.

Arsura frunzelor

Boala este produsa de ciuperca Rhynchosporium secalis, un agent patogen care afecteaza, in mare masura, culturile de orz. Cele mai puternice atacuri sunt inregistrate primavara devreme, in conditii de umiditate crescuta, iar in urma acestora, vor fi afectate frunzele si tecile plantelor, pe care vor aparea pete ovale, cu margini de culoare brun-deschisa. Deseori, leziunile se unesc si provoaca leziuni mai mari care, eventual, produc cloroze, ce duc la moartea plantelor. Inca de la aparitie, arsura frunzelor poate produce pagube economice importante in cultura, de pana la 35%, mai ales prin reducerea numarului de boabe pe spic. 

Protejarea eficienta de boli a culturilor de cereale

Pentru a proteja cultura de cereale de boli, este necesara punerea in practica a unor masuri preventive si curative, prin implementarea unui sistem ce include o serie de lucrari agricole, efectuate periodic, si de tratamente fitosanitare. Iata care sunt cele mai importante masuri prin care vei reusi sa protejezi cultura ta de cereale de principalele boli: 

  • Aplica fungicide: prin alegerea unui fungicid eficient, vei reusi sa combati principalele tipuri de boli de care cultura ta de cereale ar putea fi atacata. De asemenea, pentru mai multe efecte benefice, este recomandat sa alegi un fungicid de ultima generatie pentru al doilea tratament, precum Revycare®, care are si functia de a imbunatati fiziologia plantelor, cu scopul de a le face mai viguroase si mai rezistente la factorii de stres, precum seceta sau temperaturile ridicate;
  • Foloseste seminte certificate: intrucat exista boli la cereale care raman intr-un stadiu de repaus pana la rasarire, urmand ca apoi sa atace planta, este important ca la semanat sa folosesti doar seminte ce provin din surse sigure, pentru a avea certitudinea ca nu sunt contaminate. De asemenea, este recomandat sa folosesti soiuri rezistente la boli;
  • Elimina resturile vegetale de pe sol: deoarece exista spori care hiberneaza in resturile vegetale, este important sa te asiguri ca acestea sunt eliminate inainte de infiintarea unei noi culturi;
  • Adopta rotatia culturilor: un mod eficient prin care sa scazi efectele negative produse de boli este prin respectarea rotatiilor culturilor, astfel incat sa previi transmiterea bolii de la un an la altul. De exemplu, este de evitat cultivarea in monocultura a cerealelor paioase sau revenirea lor pe sola dupa un an, intrucat pot fi afectate de septorioza sau atacul ruginilor;
  • Foloseste ingrasaminte in cantitatea potrivita: aparitia anumitor boli poate fi favorizata si de fertilizarea in exces, precum cea cu azot, asa ca este important sa te asiguri ca folosesti mereu doza corecta cand intreprinzi aceasta procedura.

Intrucat atacul bolilor cauzeaza pierderi economice insemnate pentru cultivatorii de cereale, este important sa fie luate toate masurile preventive si curative care sa limiteze cat mai mult efectele negative provocate de agentii patogeni. 

Sursa foto: Shutterstock 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE