septembrie 22, 2021

ANM: lucrarile agricole specifice campaniei de vara se pot desfasura in conditii bune, pana la sfarsitul lunii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ANM, lucrarile specifice campaniei de vara , precum recoltarea, erbicidari, tratamente fito-sanitare sau eliberarea terenurilor de resturile vegetale se vor putea efecta in conditii optime, cu exceptia zilelor in care se inregistreaza precipitatii,  pana la sfarsitul lunii.

onform specialistilor, pe durata urmatoarei saptamani, in cultura de porumb neirigata, gradul de aprovizionare cu apa al solului pe adancimea 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures, Transilvania, Crisana, cea mai mare parte a Banatului, Olteniei si a Munteniei, local in nordul, centrul, estul si vestul Moldovei, sud-vestul Dobrogei.

De asemenea, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in centrul, estul si sudul Moldovei, nordul-estul, estul, vestul si sudul Munteniei, sudul si estul Olteniei, izolat nord-vestul Banatului.

„Ca urmare, temperaturile maxime mai ridicate din aer si sol vor determina o intensificare a ritmurilor de crestere si dezvoltare la toate speciile agricole, in aproape toata tara. Totodata, in zilele cele mai calde, la culturile de toamna se va produce fortarea proceselor de coacere, iar la prasitoare, local, se va inregistra fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele amiezii, precum si ingalbenirea/uscarea prematura a frunzelor bazale. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, in special pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in culturile intarziate fenologic si pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica”, sustin expertii.

Potrivit sursei citate, graul de toamna se va recolta pe ultimele suprafete agricole in majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile intarziate fenologic din zonele nordice si centrale se va definitiva maturitatea ceara (100%), continuandu-se totodata maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea.

In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va finaliza formarea capitulului (100%), aflandu-se predominant in fazele de inflorire si maturitate in ceara (10-100%), iar cultura de porumb va parcurge formarea paniculului (50-100%), inflorirea si matasirea (10-100%), precum si maturitatea in lapte (10-50%), indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

In acelasi timp, sfecla de zahar din principalele bazine de specialitate isi va definitiva dezvoltarea aparatului foliar, continuandu-se alungirea si ingrosarea axei hipocotile (10-100%), iar cartoful pentru consum va inregistra inflorirea si cresterea tuberculilor (60-100%), precum si inceputul vestejirii vrejilor la soiurile de vara.

La pomii fructiferi, in majoritatea plantatiilor, acestia se vor afla la cresterea rodului/frunzelor/lastarilor, acumularea zaharului si coacerea fructelor, iar soiurile de sezon vor parcurge maturarea fructelor si recoltarea. In plus, vita-de-vie va inregistra cresterea frunzelor si a lastarilor, in timp ce la soiurile timpurii de masa vor predomina dezvoltarea boabelor, in cea mai mare parte a podgoriilor.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM releva faptul ca intervalul 22 – 28 iulie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 16 si 28 de grade, valori mai ridicate cu pana la 4 grade Celsius in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE