septembrie 17, 2021

Mateescu(ANM): temperaturi scazute, pana la sfarsitul saptamanii, insa rezerva de apa din sol a crescut considerabil

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Primavara din acest an ramane una capricioasa, cu o vreme rece care va persista pana la sfarsitul saptamanii. Cu toate acestea, vestile sunt bune pentru agricultura, intrucat rezerva apei din sol a crescut considerabil, a declarat Elena Mateescu, directorul general al ANM.

„Avem o primavara capricioasa, cu o luna martie cu alternante de perioade foarte calduroase, urmate de zile mai reci si umede. La acest moment, din punct de vedere agrometeorologic, stam mai bine in ceea ce priveste rezerva de apa din sol, fata de perioada similara a anului anterior. Pana in prezent, avem o cantitate medie, de la 1 septembrie, de 354,1 litri/mp, fata de 236,1 litri/mp. Cel putin pentru zonele din jumatatea sudica si sud-estica a tarii, acolo unde seceta in anul agricol anterior a fost una extrema, situatia este acum foarte mult imbunatatita”, a spus Mateescu.

Din punct de vedere meteorologic, seful ANM a subliniat ca regimul termic va ramane rece pana vineri, iar dupa acest interval maximele vor ajunge si la 15 – 16 grade, inclusiv in regiunile extra-carpatice.

“Pana vineri, contam pe o vreme mai rece decat in mod obisnuit, cu valori de temperatura la nivelul maximelor ce nu vor depasi 8 – 9 grade Celsius. De asemenea, vor fi nopti si dimineti cu valori de temperatura preponderent negative. Din punct de vedere termic, sfarsitul de saptamana aduce temperaturi in crestere de la o zi la alta, cu maxime care pot depasi 15 – 16 grade Celsius si in regiunile extra-carpatice”, a subliniat directorul general al ANM.

La ora actuala, Romania se afla sub o informare de vreme precipitatii, intensificari ale vantului si vreme rece, valabila pana marti dimineata la nivelul intregii tari.

Astfel, pana marti, la ora 10:00, aria precipitatiilor moderate cantitativ (15 – 20 l/mp) va cuprinde treptat sudul si sud-estul tarii, unde vor fi ploi, lapovita, dar si perioade cu ninsoare. In Carpatii Meridionali si de Curbura va ninge si se va depune strat nou de zapada peste cel foarte consistent depus anterior. De asemenea, precipitatii, slabe cantitativ, predominant sub forma de ninsoare se vor semnala pe arii restranse in Transilvania si in restul zonei montane, iar vantul va prezenta intensificari locale si temporare in special in Dobrogea si in Muntenia, precum si la munte, cu viteze in general de 40 – 50 km/h.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE