Azotul sub forma nitrica pentru fertilizarea graului!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prima doza de azot dupa iesirea culturii din perioada de iarna este foarte importanta pentru reluarea cresterilor vegetative, avand o influenta importanta asupra numarului de frati si numarului de spice/m2.

Cantitatea de azot aplicata la prima fertilizare de primavara trebuie sa fie determinata in asa fel incat aceasta si urmatoarele doze de azot(N) (in faza de alungire a paiului si burduf) sa asigure impreuna aprovizionarea continua cu azot(N) a plantelor. Aplicarea de azot(N) in timpul infratirii are un efect pozitiv asupra continutului de proteine.

O atentie deosebita la fertilizarea cu azot trebuie acordata si formei de azot folosite.

Azotul sub forma nitrica (NO3) este cea mai eficienta forma de azot pentru fertilizarea culturilor in aceste conditii ea fiind disponibila plantelor imediat dupa aplicare in comparatie cu azotul amidic (Uree) care are nevoie de un timp indelungat de pana la 6 saptamani la temperaturi ale solului de 5o C pentru a se transforma in forma nitrica usor asimilabila de catre plante.

Importanta alegerii produsului corect pentru prima fertilizarea cu azot a fost confirmata si de testele de fertilizare efectuate in 2020.

 

Utilizarea produsul nitrocalcar-NaC 27 N (50% N nitric si 50% azot amoniacal + 12,5% CaO) la prima fertilizare cu azot a graului in primavara a adus sporuri mai mari de productie comparativ cu varianta la care sa folosit produsul Uree (100% azot amidic).

Putem observa ca in conditiile anului 2020 caracterizat prin lipsa acuta de precipitatii din a doua parte a perioadei de vegetatie a graului (Martie- iunie) chiar si varianta fertilizata cu 120kg s.a N/ha din produsul NaC 27 N a adus un spor mai bun de productie decat varianta cu 165 kg s.a N/ha in care la prima fertilizare de primavara sa folosit produsul Uree (100% azot amidic).

Recomandare pentru prima fertilizare cu azot din primavara:

Produsul nitrocalcar- NaC 27 N – 200 – 250 kg/ha in functie de stadiul de dezvoltare al graului.

Programul online de planificare a fertilizarii NutriGuide® de la Borealis L.a.t va sprijina in determinarea cantitatii potrivite de elemente nutritive pentru toate culturile dvs. si recomanda, de asemenea, produsele potrivite pentru culturile dvs.

Inregistreaza-te gratuit accesand Nutriguide.Borealis-LAT.com Borealis L.A.T

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE