760 de milioane de euro, pentru agricultura romaneasca. Banii pot fi folositi pentru achizitia de utilaje agricole si sisteme de irigatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 2021-2022, suma alocata pentru investitii in exploatatii agricole va fi de 760 de milioane de euro, una ambitioasa, insa care ar putea corecta deficitul balantei comerciale intre import si export, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Finalizand analiza SWOT si analiza nevoilor pentru elaborarea Programul National Strategic, care va incepe efectiv din 2023, am considerat ca este normal sa finantam prioritatile acestui program si in perioada de tranzitie. De aceea, pentru masura 4.1 Investitii in exploatatii agricole, mai ales pentru integrarea productiei in ferma, pentru procesare si depozitare, am alocat o suma de 760 de milioane de euro pentru perioada 2021- 2022. Daca facem o comparatie cu suma alocata acestei masuri in perioada 2014-2020, care este de 874,8 milioane de euro, noi spunem ca este o suma ambitioasa, dar necesara, tocmai pentru a incerca sa corectam acel deficit al balantei comerciale care in ultimii ani creste, sa sprijinim investitiile in tot ceea ce inseamna procesare si depozitare, mai ales la nivel de ferma, in asa fel incat fermierii sa fie cei care sa isi finanteze si sa isi edifice capacitatea de procesare si depozitare”, a spus ministrul Agriculturii.

Ministrul a mai vorbit si despre cum vor fi distribuiti banii si a precizat ca fiecare ferma care isi doreste sa acceseze sprijinul va putea beneficia de o finantare maxima de 1,5 milioane de euro, cu o rata de finantare de 90% pentru cooperative si de 70% pentru beneficiarii privati.

„Este important pentru aceasta masura ca am splitat suma de 760 de milioane de euro in mai multe componente: achizitii simple de utilaje agricole si de irigatii la nivelul fermelor – 125 de milioane de euro, conditionarea si procesarea in ferma pentru sectorul vegetal – 55 milioane de euro si zootehnic – 55 de milioane de euro, achizitia de utilaje pentru tinerii fermieri – 75 de milioane de euro, investitii in ferme zootehnice, productie primara si marketing – 240 de milioane de euro si 60 de milioane pentru zona montana, investitii in ferme legumicole, inclusiv in spatii protejate – 100 de milioane de euro si conditionarea si procesarea in ferme in domeniul legumicol – 50 de milioane de euro”, a adaugat seful MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE