septembrie 27, 2021

ANM: rezerva buna de umiditate la majoritatea culturilor. Ce lucrari de sezon se pot efectua in aceasta perioada

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile inregistrate se vor situa intre -5 si 8 grade Celsius, cu minime ce pot ajunge chiar si la -15 grade. Rezerva de umiditate la majoritatea culturilor de toamna este una satisfacatoare, iar starea de vegetatie la majoritatea plantelor va fi una buna, in aproape toata tara, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 08-12 martie.

Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina un regim termic al aerului in general normal, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -5…8°C, valori apropiate de mediile climatologice, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 3…13°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura minima a aerului se va situa intre -12…3°C in cea mai mare parte a teritoriului, determinand producerea inghetului la sol. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului. De asemenea, in zonele de campie vor fi conditii de producere a cetii.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile de camp, procesele de crestere si dezvoltare se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, indeosebi in zonele de campie. De asemenea, in nordul si centrul tarii, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua lent, local fiind posibila semnalarea starii de repaus biologic. In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%), pe majoritatea suprafetelor agricole.

Starea de vegetatie a culturilor va fi in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv. Rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze) la nivelul intregii tari, cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu medie si slaba, indeosebi pe terenurile agricole afectate de temperaturile scazute din intervalele precendente.

La pomii fructiferi se va mentine starea de repaus vegetativ, iar local pe terenurile cu expozitie sudica se va putea declansa faza de umflare a mugurilor de rod. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie se va afla in stadiul de repaus biologic.

Lucrarile agricole de sezon (araturi, taieri in plantatiile pomicole si viticole, fertilizari faziale, etc), se vor desfasura pe ansamblu normal, acestea fiind intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Controlul biologic pentru determinarea viabilitatii plantelor de orz, grau si rapita, precum si a evolutiei mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna infiintate in epoca optima;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire) in vii si livezi;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara;
  • Declansarea pregatirii patului germinativ pentru semanatul culturilor din prima urgenta (mazare, lucerna, borceag, etc.).

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE