ANM: vremea din ultimele saptamani, benefica pentru principalele culturi agricole. Iata prognoza pentru sfarsitul lunii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces de incalzire si va ajunge la o temperaturi maxime de pana la 17 grade Celsius. Sfarsitul lunii martie va fi unul marcat de ploi frecvente, importante din punct de vedere agricol, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in perioada 24-30 martie.

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, vremea mai rece de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, aceasta devenind normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -6…6°C in prima parte a intervalului, mai scazuta cu 1…7°C in raport cu mediile multianuale si -1…12°C in restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice, la scara intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -1…17°C, in cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura minima a aerului va oscila intre -10…7°C in aproape toate zonele de cultura, determinand producerea brumelor si a inghetului la sol. Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari ale vantului, pe intreg teritoriul agricol al tarii. De asemenea, in zonele de campie vor fi conditii de producere a cetii.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele vegetative ale speciilor de camp (orz, grau de toamna, rapita) se vor desfasura usor mai lent in majoritatea regiunilor, iar in nordul si centrul tarii se va continua stadiul de repaus biologic. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), precum si izolat inceputul alungirii tulpinii (10-20%), indeosebi in sudul tarii.

In general, starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile tardive. Functie de data semanatului, rapita se va afla la infrunzire (7-12 frunze) la nivelul intregului teritoriu, plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate medie si slaba.

Speciile pomicole isi vor mentine repausul vegetativ in aproape toate plantatiile, iar in jumatatea de sud a tarii, la soiurile timpurii de samburoase se va inregistra faza de umflare a mugurilor de rod si inceputul inmuguririi. In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita-de-vie se va semnala starea de repaus biologic.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (fertilizari, pregatirea patului germinativ, efectuarea insamantarilor la culturile de primavara, lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita-de-vie) se vor efectua in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag, lucerna), indeosebi pe arealele agricole unde umiditatea solului permite realizarea unor lucrari de calitate;
  • Efectuarea araturilor si pregatirea terenurilor in vederea insamantarii culturilor de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.);
  • Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Continuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE