Ministerul Mediului, despre planurile de reimpadurire: „Ne propunem sa plantam milioane de puieti, in intreaga tara”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu ocazia Zilei Internationale a Padurilor, reprezentantii Ministerului Mediului au vorbit despre planurile autoritatilor de a planta zeci de milioane de puieti, in diferite zone ale tarii.

„In Romania, administratorii de padure deruleaza campanii de impadurire la nivel national, in fiecare an. Pentru anul 2021, ne-am propus sa plantam zeci de milioane de puieti, peste tot in tara. Totodata, ambitia noastra este sa crestem suprafata de padure din Romania prin extinderea fondului forestier national, mai ales prin impadurirea terenurilor degradate, aride si afectate de fenomenul desertificarii. Ziua Internationala a Padurilor este un prilej de a constientiza importanta tuturor tipurilor de paduri si multele daruri pe care acestea le fac oamenilor”, au declarat reprezentantii MMAP, pe pagina de Facebook a institutiei.

Potrivit datelor oficiale fondul forestier ocupa, la sfarsitul anului 2019, un numar de 6,592 milioane de hectare, respectiv 27,7% din suprafata tarii. Media europeana este de 32%.

„Padurile si gestionarea durabila a acestora precum si a resurselor pe care le ofera, inclusiv a ecosistemelor fragile, prin functiile economice, sociale si de mediu pe care le indeplinesc, sunt esentiale pentru prevenirea si combaterea schimbarilor climatice, a aridizarii si desertificarii si pentru contributia la prosperitatea si bunastarea generatiilor actuale si viitoare. Padurile sunt ecosistemele cele mai diverse din punct de vedere biologic de pe uscat, adapostind peste 80 % din speciile terestre de animale, plante si insecte. Padurile joaca, de asemenea, un rol crucial in reducerea saraciei si la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabila (ODD). Padurile acopera o treime din suprafata uscatului pe Pamant, indeplinind functii vitale in intreaga lume. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni – inclusiv peste 2000 de culturi indigene – depind de paduri pentru mijloacele lor de trai, medicamente, combustibil, hrana si adapost”, potrivit ministerului de resort.

Tot la nivelul anului 2019, suprafata padurilor era de 6,427 milioane hectare, speciile de rasinoase acoperind 1,915 milioane hectare (respectiv 29,8%), iar speciile de foioase 4,512 milioane hectare (respectiv 70,2%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE