Agrometeo: rezerva de umiditate buna in aproape toata tara si vreme propice efectuarii lucrarilor agricole de sezon

Facebook
Twitter

Vremea din urmatoarele zile este una propice dezvoltarii corespunzatoare a speciilor de camp si pomi-viticole in majoritatea regiunilor din tara.

De asemenea, atat regimul termic cat si cantitatea de precipitatii preconizata permit efectuarea lucrarilor de sezon, precum pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor culturilor de primavara, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila pana la data de 2 aprilie.

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 2…13°C, valori apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 9…18°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -6…8°C la scara intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in estul Transilvaniei, producandu-se bruma si inghet la sol.

Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. In zonele de campie, izolat vor fi conditii de producere a cetii.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea pe ansamblu normala a proceselor de crestere si dezvoltare a speciilor de camp si pomi-viticole, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. De asemenea, la inceputul intervalului ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi mai lente, iar in zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei se va mentine starea de repaus biologic.

Culturile de orz si grau de toamna infiintate in epoca optima se vor afla la infratire (10-100%), precum si local inceputul alungirii paiului (10-25%). In semanaturile efectuate dupa 20 octombrie 2020 vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (30-100%).

Sub aspect fenologic, rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze) si izolat, inceputul alungirii tulpinii (10-15%), indeosebi in zonele sudice. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie la culturile infiintate in perioada optima, iar la cele tardive, starea de vegetatie se va prezenta medie si slaba.

La pomii fructiferi si vita-de-vie se va semnala in continuare starea de repaus vegetativ, in majoritatea plantatiilor. Pe terenurile cu expozitie sudica, la speciile timpurii de samburoase (cires, cais, visin) se vor inregistra umflarea mugurilor de rod si inmugurirea.

Lucrarile agricole de sezon (fertilizari, pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta, lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita-de-vie, araturi, etc) se vor putea desfasura in general in conditii bune.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea rigolelor de scurgere pe terenurile cu exces de umiditate in sol, precum si pe arealele agricole cu un drenaj defectuos;
  • Continuarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag, lucerna), indeosebi pe terenurile unde umiditatea solului permite realizarea unor lucrari de calitate; • Efectuarea araturilor si pregatirea terenurilor in vederea insamantarii culturilor de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.);
  • Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Lucrari de intretinere la speciile de camp si in plantatiile pomi-viticole (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE