Odata ce vremea incepe sa se incalzeasca, metabolismul animalelor va incepe sa devina mai accelerat, insa tot acesta este momentul in care necuvantatoarele din gospodarie sunt mai predispuse la a contracta paraziti.
Astfel, este necesar sa iei o serie de masuri eficiente, menite sa asigure bunastarea animalelor. Iata care sunt principalele scheme de tratament pe care ar trebui sa le aplici, in functie de fiecare categorie de animale in parte.
Caini si pisici
Cu toate ca nu iti aduc un profit propriu-zis, cainii si pisicile sunt o parte importanta a oricarei gospodarii, asa ca este necesar sa iei o serie de masuri pentru a le proteja de paraziti. De multe ori, cainii si pisicile nu prezinta simptome vizibile, care ar putea indica spre o contaminare, insa este necesar ca acestea sa fie tratate preventiv, pentru a te asigura ca nu au paraziti ascunsi si pentru a le intari sistemul imunitar. In aceasta situatie, folosirea unor tratamente de deparazitare caini si pisici este mai mult decat indicata.
De asemenea, este bine de stiut ca pisicile si cainii pastreaza temperatura corporala doar prin pernutele de la picioare si nu transpira prin tot corpul, fiind mai afectate de vremea mai calda. Pentru a mentine sanatoase animalele de companie, va trebui sa le hranim adecvat, sa ne asiguram ca sunt hidratate corespunzator si sa le suplimentam dieta, cu ajutorul unor vitamine caini si pisici.
Gaini, rate, gaste, curci
Pasarile de curte sunt expuse multor boli odata cu incalzirea vremii. Mediul in care traiesc este unul propice dezvoltarii patogenilor, iar caldura accentueaza pericolul. Virusii se pot transmite tuturor pasarilor din curte, iar pentru prevenirea imbolnavirilor este necesar sa dezinfectam tarcul/cotetul care adaposteste pasarile si sa ne asiguram ca acestea traiesc intr-un mediu curat.
Simptomele care indica infestarea la pasari sunt: apatia, lipsa poftei de mancare sau penaj dezordonat, iar in cazul in care boala este deja prezenta, va fi necesara sacrificarea tuturor pasarilor si dezinfectarea totala a curtii. Totusi, pentru a preveni acest lucru, veterinarii recomanda vaccinarea, inca din primele zile de primavara.
Bovine, cabaline, caprine si ovine
La aceste specii, deparazitarea se face cu urmatoarele produse: pentru cabaline, suspensii orale de ECVIROM si ECVIROM I; pentru rumegatoare (bovine, ovine, caprine), suspensiile orale de FASCIOCID, ROMBENDAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10%, ROMFENBENDAZOL, ROMBENDAZOL PLUS sau solutiile injectabile ROMAVERMECTIN PLUS si ROMIVERMECTIN. Actiunea de deparazitare va trebui intreprinsa de patru ori pe an.
De asemenea, tot in aceasta perioada este indicat sa se faca si vaccinarea contra antraxului, care este obligatorie la rumegatoare si inclusa in Programul Strategic. Pentru a va asigura ca animalele sunt ferite de orice boala sau afectiune, solicitati medicului veterinar informatii cu privire la toate vaccinurile necesare la rumegatoare in aceasta perioada.
Porci
Porcul nu este un animal foarte pretentios, insa pana si acesta este predispus anumitor boli, si de aceea va trebui imunizat. Pentru a ne asigura ca porcinele din curtea noastra nu vor contracta o boala din exterior, trebuie sa ne asiguram ca adapostul lor este suficient aerisit, curatat periodic si protejat impotriva „intrusilor” din exterior.
In ceea ce priveste deparazitarea, la porci se recomanda administrarea de ROMOXIBENDAZOL comprimate, pulvis si ROMIVERMECTIN, solutie injectabila. Aceste medicamente sunt utile atat pentru deparazitarea interna a porcilor cat si cea externa, iar specialistii ne recomanda sa le administram de 3-4 ori pe an.