Subventia la motorina inca nu a fost acordata. O asociatie de fermieri trimite o scrisoare deschisa catre prim-ministru

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asociatia Forta Fermierilor trimite o noua scrisoare deschisa catre premierul Florin Citu, caruia ii solicita sa faca demersurile necesare astfel incat sa poata fi acordata subventia pentru motorina aferenta Campaniei 2020.

„Fermierilor li s-a motivat, in primele doua luni din acest an, ca aceasta intarziere a fost cauzata de neadoptarea Legii Bugetului de Stat. Iata insa cu bugetul promulgat de trei saptamani, si subventia nu este inca in conturile fermierilor, nici macar acum, la aceasta ora. Mai mult, de aproape doua saptamani, pe site-ul Ministerului Agriculturii sta in consultare publica proiectul de Hotarare pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura. Actul normativ stabileste alocarea sumelor necesare pentru plata subventiei la motorina, restanta pentru consumul de anul trecut, din trimestrele III si IV”, sustin reprezentantii AFF.

Cu toate ca fermierii se asteptau ca hotararea pentru plata subventiilor sa fie adoptata deja, in ultimele 3 sedinte de Guvern acest act normativ nu a fost adoptat inca. Agricultorii sustin ca acest sprijin este esential pentru desfasurarea, in bune conditii, a lucrarilor de primavara, iar MADR nu a oferit inca vreo explicatie pentru a motiva intarzierea.

„Situatia este disperata. Fermierii primesc lovitura dupa lovitura. Despagubiri neacordate, ajutoare nationale tranzitorii injumatatite si, acum, intarzierea fara nicio justificare a platii ajutorului pentru acciza la motorina. Multi dintre membrii Asociatiei Forta Fermierilor ne transmit ca, din cauza acestui blocaj financiar total, nu isi pot duce la bun sfarsit lucrarile agricole de primavara. Atentie, vorbim chiar si de zone care nu au fost afectate de seceta anul trecut. Peste tot, fermierii se plang ca parca cineva vrea cu orice chip sa saboteze productia agricola a acestui an si sa si aduca pe producatorii agroalimentari in sapa de lemn. Fara productie agricola buna, nu vom avea crestere economica in acest an! Cred ca este momentul ca decidentii politici sa se trezeasca, in al doisprezecelea ceas, si sa fie alaturi de fermieri!”, a spus Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE