Agrometeo: vreme mai calda decat normalul perioadei si rezerva buna de umiditate in sol la principalele culturi

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile vor fi unele mai ridicate decat normalul perioadei, cu maxime ce pot ajunge chiar si pana la valoarea de 20 de grade Celsius.

Starea de vegetatie la principalele culturi agricole de toamna este una buna, exceptie facand culturile semanate tardiv, unde evolutia plantelor va fi una incetinita, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 25-30 aprilie.

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scazut decat in mod normal, in aproape toate zonele agricole. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 3…15°C, abaterile termice negative fiind de 1…5°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 9…20°C, pe intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului va oscila intre -4…10°C, in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare, fiind conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 5…12°C, favorabila atat pentru parcurgerea primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire) la culturile semanate pana in prezent, cat si pentru continuarea insamantarilor de primavara.

Se intrevad ploi locale, izolat sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea de 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

In cea mai mare parte a Crisanei si Moldovei, local in centrul Dobrogei, centrul si sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Munteniei si nord-vestul Banatului, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).

Rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile. Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute, seceta pedologica fiind moderata, local in vestul Crisanei, izolat in nord-estul si nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafetelor si usor mai lent in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei.

Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta medie si buna la speciile infiintate in epoca optima, iar in semanaturile tardive, precum si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna, isi vor definitiva faza de aparitie a frunzei a treia (90-100%), continuandu-se infratirea si alungirea paiului (10-100%). Rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-19 frunze), alungirea tulpinii (10-80%), butonizare (10-60%) si inflorire.

Speciile de samburoase vor parcurge inflorirea, legarea rodului si infrunzirea, iar semintoasele, inmugurirea, dezmugurirea si inflorirea. In aproape toate podgoriile, la vita-de-vie vor predomina fazele de „plans” si inmugurire. La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor semnala germinarea, rasarirea si incoltirea, extinzandu-se totodata lucrarile de semanat/plantat. Culturile de prasitoare (floarea-soarelui si porumbul) infiintate in epoca optima se vor afla la germinare si rasarire, continuandu-se lucrarile de semanat.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc) se vor desfasura in bune conditii.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si semanatul/plantatul culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna si aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE