septembrie 19, 2021

Programul de sustinere a cresterii raselor Bazna si Mangalita continua si in 2021. Ce sume pot primi beneficiarii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest an, programul de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita va avea alocat o suma de 700.000 de lei, bani proveniti din bugetul alocat Ministerului Agriculturii.

Suma este cu 30% mai mica decat in anul precedent cand, participantii la acest program au avut la dispozitie suma totala de 1 milion de lei. In 2020, sprijinul acordat a fost de 1.200 lei/cap de scroafa/an, cu conditia comercializarii a minimum purcei/cap de scroafa/an, la o greutate de minimum 8 kilograme/cap, cu obligatia conformarii cu conditiile de eligibilitate.

„Prin Hotararea Guvernului nr. 365/2020 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita”, pentru perioada 2020-2022, s-a urmarit incurajarea crescatorilor de animale de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, in vederea cresterii numarului de animale de reproductie detinute si cresterii numarului de produsi valorificati de la acestea, cu scopul cresterii efectivelor de porci din rasele Bazna si Mangalita la nivel national. Avand in vedere necesitatea continuarii sprijinirii crescatorilor de scroafe din rasele Bazna si Mangalita, se impune bugetarea schemei pentru anul 2021, astfel incat sa se continue sustinerea productiei de purcei si animale de reproductie. (…) Prin prezentul proiect, se aproba valoarea schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2021, respectiv 700 mii lei, care se incadreaza in valoarea totala estimata a schemei de ajutor de minimis, pentru perioada 2020 – 2022, de 4.000 mii lei. Resursele financiare se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2021″, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de HG.

MADR arata ca sprijinul acordat prin proiectul de act normativ va contribui la cresterea efectivelor de animale de reproductie din rasele Bazna si Mangalita si a numarului de purcei comercializati de la acestea. “Avand in vedere ca sistemul de crestere al porcilor din rasele Bazna si Mangalita este extensiv, printre beneficiarii ajutorului se vor numara si crescatori de porci din categoria intreprinderilor mici”, conform sursei citate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE