Chiar daca ati traversat, la fel ca toata lumea, o perioada dificila, lucrurile revin usor la normalitate. La sat, ati continuat muncile agricole, v-ati ingrijit de culturi si de cresterea animalelor, indiferent de directive si de stari decretate oficial. In continuare, puteti folosi aceasta perioada pentru a va gandi la un mod de a castiga bani pe plan local.
Niciodata nu va exista un context perfect pentru a pune pe picioare un business. Mai mult decat atat, statul finanteaza IMM-urile, Uniunea Europeana finanteaza proiecte sustenabile, tinerii inca sunt incurajati sa initieze startup-uri si sa devina antreprenori, fondurile regionale si locale (GAL-urile) sunt in continuare acordate pentru a deschide o afacere la sat. Mai ales daca detineti un teren si o casa la tara, ar fi pacat sa nu concretizati un proiect ambitios care se poate dovedi si profitabil. Singura conditie este sa va placa in mod real ceea ce faceti, sa simtiti ca aduceti o schimbare pozitiva macar in viata catorva persoane prin rezultatele obtinute.
In continuare, venim cu cateva idei de businessuri la sat:
Ceai din plante medicinale
Afacerile de acest tip nu au nevoie de prea multe investitii initiale si, dupa prima recolta, profitul este garantat. Majoritatea ceaiurilor din comert provin din import, asadar vei patrunde pe o piata fara multa concurenta. Menta, musetelul, sunatoarea sau valeriana sunt plante deloc pretentioase, se pot adapta la temperaturi si conditii de mediu schimbatoare, precum si conditiilor neprielnice. De exemplu, pentru un hectar de sunatoare, investitia initiala este de circa 1.000 de euro, planta este rezistenta, iar recolta poate ajunge la 2.000-3.000 de kilograme de flori proaspete sau 1.000 de kilograme de flori uscate. Puteti sa va rezumati la nivel de productie si sa furnizati materie prima in ceainarii sau chiar sa ambalati ceaiul in ambalaje de hartie, biodegradabile, si sa il distribuiti apoi in farmaciile si magazinele naturiste, in centrele de tratamente homeopate din tara si din strainatate.
Nu aveti nevoie de o idee revolutionara pentru a avea succes, ci de multa determinare si munca. De mare importanta in garantarea profitului in ceea ce priveste o afacere locala il are si promovarea, mai ales cea online. Apoi va puteti lansa participand la targuri si evenimente dedicate stilului de viata natural, bio si/ sau raw vegan. Important e sa nu neglijati importanta ambalajului, designul si mesajul pe care il transmiteti publicului interesat.
Cultura de lavanda
Daca aveti deja terenul, va va fi foarte usor sa cultivati o planta tot mai apreciata si de catre romani, cu multiple intrebuintari: ca odorizant, baza de parfum, planta pentru ceai, produse cosmetice, solutie anti-molii etc. Tot mai multi o folosesc si in scop decorativ, mai ales ca florile uscate pot rezista chiar si cativa ani. E drept, la inceput investitia va fi una substantiala: cumpararea butasilor, plantarea lor, lucrarile de intretinere. Utilajele pot fi imprumutate, iar recolta bogata este aproape garantata. De ce? Lavanda rezista la seceta, dar si la temperaturi scazute, asadar variatiile de temperatura nu au impact asupra ei. In plus, puteti transforma campul de lavanda intr-un obiectiv turistic, in care accesul sa se faca contracost. Astfel, vizitatorii care vor vrea sa faca poze intr-un decor desprins parca din Normandia vor plati o taxa de intrare pentru acest lucru.
Aceste idei nu sunt singulare, caci la tara exista un foarte mare potential pentru dezvoltarea unei afaceri: poate fi o pensiune, o mica fabrica de sapunuri naturale, un atelier de covoare tesute in mod traditional, stupi de albine, ferma de animale. In orice caz, nu are rost sa depindeti de un salariu oarecare cand aveti posibilitatea reala de a face ceea ce va place si de a castiga venituri substantiale.