Ce recolta de grau se estimeaza ca va obtine Romania in 2020? Datele interne, mai pesimiste decat cele internationale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directiile Agricole Judetene estimeaza ca productia de grau a Romaniei, inainte de recoltare se va situa in jurul a 5,4 milioane de tone insa, Departamentul de Agricultura al Statelor Unite (USDA), estimeaza o recolta de 7,42 de milioane de euro.

Pana la jumatatea acestei luni, graul a fost deja recoltat pe o suprafata de 952.187 hectare, adica 43,36% din suprafata insamantata in acest an in Romania, de 2.196.040 hectare. Pana acum, productia obtinuta a fost de 2.757.123 tone.

Despagubirile pentru fermierii afectati de seceta, acordate pana la finele lunii august

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a explicat ca 1,168 milioane hectare cu culturi infiintate in toamna anului trecut au fost afectate de seceta in acest an, 80% din aceasta suprafata fiind cultivata cu grau. In urma analizelor efectuate in teren vor fi despagubiti 34.647 de fermieri, acestia urmand sa primeasca platile cuvenite la finele lunii august.

Valoarea despagubirilor acordate fermierilor afectati de seceta se ridica la 1,088 miliarde de lei, iar fondurile vor fi asigurate de MADR prin rectificare bugetara.

„Cuantumurile pe hectar le-am mai comunicat: pentru grau 925 lei, graul reprezinta aproape 80% din suprafata insamantata, pentru secara tot 925 de lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaica – 951 lei, ovaz – 772 lei si rapita – 1.002 lei. Acestea sunt sumele pe care prin APIA toti fermierii le vor primi”, a mentionat atunci seful MADR.

CE a cerut Romaniei sa revizuiasca cifrele, dupa ce fostul ministru Daea anunta productii record

Anul trecut, in luna iulie, Comisia Europeana solicita Romaniei sa revizuiasca estimarile privind recolta de porumb obtinuta in 2018, de peste 18,66 milioane de tone, pe motiv ca „increderea si siguranta datelor statistice sunt vitale pentru a asigura transparenta pietei”. Cu toate acestea, Petre Daea, fostul sef de la Agricultura, a transmis ca nu va revizui nicio cifra, motivand ca „cifrele reale obtinute in Romania si nu trebuie pus la indoiala ceea ce au facut agricultorii romani”.

“Autoritatile din Romania au raportat si raporteaza productiile agricole pe baza documentelor inscrise in procedura Institutului National de Statistica din cadrul cercetarilor statistice cuprinse in Programul Statistic National Anual, documente insusite prin semnatura de cei care le transmit. Astfel, exista doua dari de seama statistice respectiv AGR2A – ‘Suprafata productiva de primavara’ si AGR2B – ‘Suprafata recoltata si productia obtinuta, utilizarea ingrasamintelor, amendamentelor si pesticidelor’, datele transmise fiind asumate atat de exploatatiile agricole cu personalitate juridica, de primarii – pentru exploatatiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Intreprinderi individuale, Intreprinderi familiale), cat si de Directiile Agricole”, motivau in 2019 reprezentantii MADR.

Pentru acest an, se estimeaza ca recolta de grau inregistrata de tara noastra va fi cu 10% mai mica decat media ultimilor 5 ani, in conditiile toamnei ploioase care a afectat insamantarile si a primaverii secetoase, care a care a redus cu mult randamentele la hectar.   

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE