septembrie 28, 2021

Lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne deschidem propriul aprozar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Orice producator de fructe sau legume isi doreste sa-si deschida propriul aprozar, in care sa-si comercializeze produsele. Preturile oferite de comercianti, dar si dependenta de acestia, ii determina pe foarte multi fermieri sa faca pasul cel mare si sa-si deschida propria afacere in comert.

Ca in orice afacere, deschiderea unui aprozar necesita un capital pentru investitii, o documentare temeinica cu privire la nevoile clientelei si asigurarea unui stoc constant de produse. Iata principalele lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand decidem sa ne infiintam propriul aprozar de fructe si legume.

1) Identificarea unui vad comercial bun

Inainte de a pune la punct primele detalii ale viitorului nostru aprozar, este necesar sa gasim un spatiu comercial potrivit. Chiar daca pretul chiriei va fi unul mai ridicat, alegerea unei unitati situata intr-o zona cu un vad comercial bun, ne va aduce multiple beneficii.

In general, o zona cu un vad comercial bun este intens circulata, este usor accesibila clientilor si se afla intr-un spatiu cu foarte multe unitati comerciale. Totusi, acesta este doar primul pas pana la  succes, deoarece aspecte precum organizarea aprozarului si calitatea produselor sunt extrem de importante.

2) Organizarea aprozarului

Odata ce ne-am gasit un spatiu comercial potrivit, este timpul sa ne gandim la modul in care il vom organiza. Avand in vedere concurenta crescuta, organizarea aprozarului este necesara pentru a ne asigura o clientela constanta si pentru a-i determina pe clienti sa petreaca mai mult timp in magazin.

Pentru a starni interesul clientilor, este necesar ca la intrarea in aprozar sa amplasam produsele de sezon, continuand apoi cu legumele de uz zilnic. Este recomandabil sa avem si promotii/reduceri la unele produse, fiind necesar ca acestea sa fie anuntate prin panouri publicitare. De asesemenea, iluminatul aprozarului este foarte important. Dupa parerea specialistilor, o unitate comerciala iluminata corespunzator va contribui in mod direct la cresterea vanzarilor. Acest site ne pune la dispozitie un ghid complet despre iluminatul in supermarket dar si despre iluminatul arhitectural.

3) Gestionarea stocurilor

Un producator care reuseste sa-si comercializeze propriile produse se poate considera un afacerist de succes, care a reusit sa obtina un profit maxim pentru munca sa. Totusi, asigurarea unui stoc constant doar din productia proprie este de multe ori imposibila.

Pentru a fi siguri ca vom avea mereu produse proaspete si de calitate pentru clientii nostri, va trebui sa fim pregatiti sa ne suplimentam stocurile si de la alti producatori. De asemenea, pentru a avea o oferta cat mai variata de produse, va trebui sa importam anumite produse, precum fructele exotice sau legume care nu se pot cultiva in zona noastra. De aceea, este recomandabil ca inainte de deschiderea aprozarului, sa incheiam parteneriate cu mai multi furnizori, care ne-ar putea livra produsele necesare.

4) Obtinerea avizelor si a certificatelor

Obtinerea avizelor si a autorizatiilor reprezita o corvoada pentru foarte multi mici afaceristi, care se simt coplesiti de multitudinea de documente necesare si de procedurile necesare obtinerii lor. Totusi, aceste documente sunt necesare pentru a intra in legalitate, iar obtinerea lor nu va fi atat de complicata daca suntem bine organizati si stim la ce trebuie sa ne asteptam.

Principalele documente de care avem nevoie pentru deschiderea unui aprozar sunt:

-Certificatul Constatator emis pentru punctul de lucru  cu  autorizarea activitatilor prevazute de codurile CAEN 4711 sau 4719, care se obtine de la Registrul Comertului;

-Inregistrarea sanitar-veterinara. Documentul este eliberat de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor;

-Acordul de functionare eliberat de primarie;

-Analiza de risc la securitatea fizica pentru persoanele juridice;

-Autorizatie de securitate la incendiu. Documentul se elibereaza de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta;

-Autorizatie de mediu.  Documentul se elibereaza de catre Agentia de Protectia Mediului;

-Autorizarea mijloacelor de publicitate;

-Autorizatia de comercializare a semintelor si materialului saditor (in cazul in care comercializam astfel de produse);

-Declaratia pe propria raspundere pentru exonerarea unor comercianti de la inregistrarea in sistemul de agricultura ecologica (dupa caz).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE