Premierul Orban anunta cand vor fi despagubiti fermierii afectati de seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Ludovic Orban asigura toti fermierii afectati de seceta ca vor fi despagubiti odata cu rectificarea bugetara, iar agricultorii isi vor primi banii imediat ce Comisia Europeana isi va da acordul.

„Aici nu putem sa dam despagubirile imediat, cand vrem noi, pentru ca foarte multi fermieri lucreaza pamantul sub diferite forme juridice, societati comerciale si acordarea ajutorului imbraca forma unui ajutor de stat si are nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Noi la rectificare vom aloca sumele necesare, peste 1,2 miliarde, pentru a putea face platile si imediat cand vom primi acordul Comisiei Europene, vom face platile catre toti fermierii care au fost afectati de seceta”, a afirmat Orban, aflat intr-o vizita de lucru in judetul Calarasi.

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros, aproape 1,17 milioane de hectare cu culturi de toamna au fost afectate de seceta, 80% din suprafata cultivata fiind cu grau. Tot ministrul a mai spus ca vor fi despagubiti 34.647 fermieri, care isi vor primi banii pana la sfarsitul lunii august.

Valoarea fondurilor alocate pentru despagubirea fermierilor

Valoarea totala a schemei de ajutor de stat privind despagubirile acordate fermierilor afectati de seceta se ridica la 1,088 miliarde de lei, iar fondurile vor fi asigurate de Ministerul Agriculturii prin rectificare bugetara. „Cuantumurile pe hectar le-am mai comunicat: pentru grau 925 lei, graul reprezinta aproape 80% din suprafata insamantata, pentru secara tot 925 de lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaica – 951 lei, ovaz – 772 lei si rapita – 1.002 lei. Acestea sunt sumele pe care prin APIA toti fermierii le vor primi”, a mentionat ministrul.

Pentru a diminua in viitor efectele secetei asupra agricultorilor, guvernul promite ca va investi puternic in infrastructura destinata irigatiilor, iar o parte din bani vor veni de la Uniunea Europeana.

„Vor fi bani europeni, vom fi pregatiti sa ii absorbim cat mai repede, bani europeni atat pentru irigatii, cat si pentru desecari, pentru combaterea eroziunii solului. Speram sa putem obtine finantari si pe combaterea desertificarii, pentru ca ne confruntam cu un pericol de desertificare, in special in zone din sudul Romaniei”, a anuntat Orban.

Ce planuri are Guvernul pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii

In „Planul National pentru Investitii si Relansare Economica”, prezentat de guvern la inceputul lunii iulie, Executivul a inclus investitii de peste 5 miliarde de euro in infrastructura de irigatii, desecare si pentru combaterea eroziunii solului.

Astfel, in urmatorii ani, Guvernul isi propune reabilitarea unor amenajari de irigatii ce deservesc aproximativ 2,4 milioane hectare, in urma unor investitii de 3,4 miliarde de euro. In plus, guvernantii doresc construirea unui proiect gandit cu decenii in urma – Canalul Siret-Baragan.

De asemenea, Guvernul a prevazut investitii de 1,1 miliarde de euro in reabilitarea amenajarilor de desecare-drenaj care deservesc o suprafata de peste 2,8 milioane de hectare si investitii de 500 milioane de euro in amenajari de combaterea eroziunii solului pe o suprafata de 500.000 de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE