Secretarii de Stat din MADR au participat in data de 20 iulie la intalnirea de lucru cu conducerea principalelor universitati de stiinte agronomice si medicina veterinara din tara. La intalnire au luat parte subsecretarul de stat Conf. Avram Fitiu, directori si experti din cadrul MADR, reprezentantul Forumului Inventatorilor.
Subiectele dezbatute au vizat: prezentarea politicii de sprijin a Ministerului privind finantarea liceelor agricole, adaptarea curriculei din invatamantul superior agronomic romanesc la noile provocari ale PAC, inventarul cercetarilor implementate referitoare la seceta, mentinerea apei in sol, prevenirea fenomenelor de desertificare, schimbarile climatice, agricultura ecologica.
Secretarul de stat Emil Dumitru a prezentat stadiul de elaborare a Planului National Strategic (PNS), afirmand ca Ministerul doreste crearea unui PNS care sa corespunda nevoilor reale de dezvoltare ale agriculturii.
In deschiderea dezbaterilor, subsecretarul de stat Fitiu a declarat ca se doreste ca universitatile sa fie alaturi de Minister in aceasta perioada in care se pun bazele viitorului PNS, indemnand cadrele universitare sa transmita sugestii pentru fundamentarea unor puncte de vedere, a unor strategii si masuri specifice din noua PAC.
Proiectele prezentate s-au referit la: cercetari cu privire la seceta, mentinerea apei in sol, prevenirea fenomenelor de desertificare, schimbari climatice, biodiversitate si agricultura ecologica.
In cadrul intalnirii, experti din cadrul MADR au sustinut o prezentare referitoare la situatia invatamantului liceal agricol. In urma aparitiei Legii 57/2019 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 s-a creat cadrul legislativ de sustinere financiara a 57 licee tehologice cu profil preponderent agricol si s-a elaborat un plan de masuri in acest sens. Ministerul va avea atributii privind finantarea de investitii si a unor cheltuieli materiale, precum si imbunatatirea calitatii invatamantului liceal agricol. Astfel, se are in vedere sustinerea infiintarii de noi specializari profesionale care sa fie in concordanta cu noile cerinte din agricultura si industrie alimentara, fundamentarea cifrei anuale de scolarizare, perfectionarea cadrelor didactice de specialitate, organizarea stagiilor de practica in functie de cerintele si optiunile elevilor si ale angajatorului, promovarea invatamantului dual.
Conducerea MADR a subliniat importanta parteneriatului cu mediul academic si rolul educatiei din invatamantul primar si universitar pentru promovarea unui stil de viata sanatos prin consumul de fructe si legume.
Subsecretarul de stat Fitiu a transmis necesitatea ca toate actiunile intreprinse la nivelul universitatilor si al Ministerului sa se poata concretiza in politici publice care sa fie intelese si acceptate de consumatori. Participantii au agreat sa organizeze o noua intalnire pe grupuri de lucru in cadrul careia sa poarte discutii aplicate.
In incheierea dezbaterilor, subsecretarul de stat a afirmat ca stand la aceeasi masa impreuna cu reprezentantii mediului academic se va reusi identificarea unor raspunsuri si solutii la problemele din agricultura.