septembrie 19, 2021

ANM: incalziri ale vremii in urmatoarele zile insa sfarsitul lunii va fi unul ploios si friguros

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In aceasta saptamana, vremea se va incalzi in aproape toata tara, insa din 24 octombrie revin ploile iar temperaturile aerului vor scadea, arata prognoza publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 19 octombrie – 1 noiembrie.

In Banat, vremea se anunta racoroasa la inceputul intervalului, cand se vor inregistra temperaturi maxime de aproximativ 14 grade, in timp ce minimele termice vor fi de 3 – 4 grade, in medie regionala. Ulterior, va avea loc un proces de incalzire, astfel incat pe 22 – 23 octombrie vremea va deveni calda, cu o medie a valorilor diurne de 20 – 22 de grade si a celor nocturne de 7 – 9 grade. O scadere treptata a temperaturii aerului va determina, la finalul celor doua saptamani de prognoza, valori medii de 14 – 16 grade in orele amiezelor si 6 – 7 grade spre sfarsitul noptilor. In intervalul 19 – 23 octombrie conditiile de ploaie vor fi reduse, dar din 24 octombrie vor fi ploi, la nivel local, aproape in fiecare zi pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza.

In Crisana, in prima parte a intervalului de prognoza, vremea se va incalzi de la o zi la alta, astfel incat temperaturile maxime vor creste, in medie, de la 13 grade in prima zi, spre 20 de grade pe 22 – 23 octombrie, iar cele minime vor urca, de asemenea, de la 3 la 9 grade. Valorile termice vor scadea apoi usor si treptat, astfel incat, la finalul celor doua saptamani, se vor inregistra maxime diurne de 14 – 15 grade si minime nocturne de aproximativ 5 grade. In primele zile nu vor fi precipitatii, dar ploi, pe arii restranse, se vor semnala incepand din 24 octombrie, aproape zilnic, pana la sfarsitul intervalului de prognoza.

In Transilvania, pe parcursul primei saptamani, vremea se va incalzi de la o zi la alta, iar temperaturile maxime vor creste de la 11 pana la 19 grade, intre 19 si 23 octombrie, cand vremea va deveni calda pentru aceasta perioada. Dupa aceasta data, regimul termic diurn va marca o usoara scadere, concretizandu-se printr-o medie a maximelor de 14 grade in jurul datei de 28 octombrie, valoare in jurul careia se vor mentine si in zilele urmatoare. Temperaturile nocturne se vor situa intre 0 si 3 grade in intervalul 19 – 23 octombrie, apoi vor creste spre 7 grade pe 25 octombrie si, ulterior, vor fi in scadere pana la doua grade in ultima zi a intervalului de prognoza. In mare parte a primei saptamani nu vor fi precipitatii, dar incepand cu data de 24 octombrie probabilitatea pentru ploi pe arii restranse va creste si se va mentine ridicata pana la finalul celei de-a doua saptamani.

In Maramures, in perioada 19 – 23 octombrie, va avea loc un proces de incalzire a vremii, care va determina o crestere a temperaturilor maxime de la 11 – 12 grade in prima zi, spre 18 – 19 grade, in medie regionala, pe 23 octombrie. Apoi, valorile termice vor fi in scadere usoara si treptata, la finalul celei de-a doua saptamani de prognoza urmand a se inregistra o valoare medie a maximelor diurne de 13 – 14 grade. Regimul termic nocturn va avea o evolutie relativ asemanatoare, media temperaturilor minime urmand sa creasca de la zero la doua grade, in primele nopti, spre 8 – 9 grade in jurul datei de 25 octombrie. Dupa aceasta data, valorile termice vor scadea din nou, spre 4 grade, in ultimele nopti ale intervalului. In primele zile din aceasta saptamana nu se vor semnala precipitatii, insa dupa data de 24 octombrie acestea vor fi prezente aproape in fiecare zi, dar se vor semnala pe arii restranse si vor fi in general slabe cantitativ.

In Moldova, in primele doua zile, vremea va fi racoroasa, cu o medie regionala a temperaturilor maxime in jurul a 14 grade si a minimelor de aproximativ 4 grade. In perioada 21 – 23 octombrie, vremea se va incalzi, astfel incat valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 21 de grade, urmand ca in weekend-ul 24 – 25 octombrie acestea sa scada usor spre 18 – 20 de grade. In tot acest interval temperaturile nocturne vor fi in crestere treptata pana la valori medii de 8 – 10 grade. Cea de-a doua saptamana va fi caracterizata de valori termice apropiate de cele normale, in medie cu maxime de 12 – 16 grade si minime de 4 – 8 grade. Local si temporar va ploua slab, in perioada 24 – 26 octombrie, dar ploi slabe mai pot aparea trecator si dupa data de 27 octombrie.

In Dobrogea, pana spre finalul primei saptamani, vremea se va incalzi treptat, iar valorile termice diurne vor creste de la o medie regionala de 16 grade, pana spre 21 de grade, iar cea a minimelor, de la 7 spre 12 grade, apoi (in 25 si 26 octombrie) temperatura aerului va scadea usor. Din 27 octombrie si pana la 1 noiembrie regimul termic va fi apropiat de cel specific perioadei, cu maxime in medie de 14…16 grade si minime medii in jurul a 8 grade. Probabilitatea pentru ploi slabe, temporare, va fi mai ridicata in cea de a doua saptamana, dar in special in intervalul 28 – 31 octombrie.

In Muntenia, in primele doua zile, vremea va fi racoroasa, cu o medie regionala a temperaturilor maxime in jurul a 16 grade si a minimelor de aproximativ 4 grade. In perioada 21 – 23 octombrie se va incalzi treptat, astfel incat valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 22 de grade, urmand ca, pana la finalul primei saptamani, acestea sa scada usor spre 20 de grade. In tot acest interval temperaturile nocturne vor fi in crestere pana la valori medii de 9 grade. Cea de-a doua saptamana va fi caracterizata de valori termice apropiate de cele normale, in medie cu maxime de 14 – 17 grade si minime de 5 – 8 grade. Temporar, ploi slabe pot aparea pe arii restranse, dupa data de 24 octombrie.

In Oltenia, vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit in primele doua zile, cu o medie regionala a temperaturilor maxime de aproximativ 15 grade, dar in perioada 22 – 24 octombrie, vremea se va incalzi treptat, iar valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 20 – 21 de grade. Ulterior, temperatura aerului va fi in scadere usoara, iar dupa data de 27 octombrie se vor inregistra valori apropiate de cele normale, medii de 14 grade. Minimele termice din primele nopti vor fi sub mediile climatologice, in jurul a 4 grade, apoi vor creste pana la valori de 8 – 9 grade (in intervalul 25-27 octombrie), dupa care vor avea o tendinta de scadere usoara pana la finalul perioadei de referinta.

Probabilitatea pentru ploi slabe, temporare, va fi mai ridicata dupa data de 24 octombrie.

La munte, prima saptamana va debuta cu vreme rece (19 si 20 octombrie), cand vor fi in medie maxime de 4 – 6 grade si minime medii intre -3 si 0 grade. In perioada 21 – 23 octombrie se va incalzi, astfel incat valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 14 – 15 grade, urmand ca, in weekend-ul 24 – 25 octombrie, acestea sa scada usor spre 12 grade. In tot acest interval temperaturile nocturne vor fi in crestere treptata pana la valori medii in jur de 6 grade. Cea de-a doua saptamana va fi caracterizata de valori termice constante, in medie cu maxime de 8 – 10 grade si minime de 0 – 4 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe cantitativ, va fi in crestere incepand cu data de 24 octombrie. Vor fi ploi, iar spre finalul intervalului se vor semnala si lapovita si ninsori, la altitudini mari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE