Prognoza agrometeo: scadere a temperaturilor si precipitatii insemnate in majoritatea regiunilor

Facebook
Twitter

Potrivit ANM, temperaturile inregistrate in urmatoarea perioada vor intra intr-un proces constant de scadereCantitatile de apa vor fi insemnate din punct de vedere agricol, pe intreg teritoriul tarii iar, izolat, vor fi sanse de grindina, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul  15-21 octombrie.

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, in toate regiunile agricole. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 10…21°C in prima parte a intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C si 5…13°C in restul zilelor, limite apropiate de mediile climatologice, in aproape toata tara.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 10…25°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 0…16°C in toate zonele de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimile de 5 si 10 cm se va situa intre 9…20°C, limite optime parcurgerii ritmurilor biologice la culturile de toamna semanate pana in prezent. Se prognozeaza ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. Izolat, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape tota tara. In Dobrogea, local nord-estul, nordul, sud-estul si estul Munteniei, estul Olteniei, izolat sud-estul Moldovei, continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema).

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer si sol va fi favorabil desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la rapita, orz si grau de toamna pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, exceptand zonele depresionare nordice si centrale, unde izolat, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua usor mai lent.

Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie in culturile infiintate in epoca optima, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe arealele unde se vor mentine deficite de apa in sol. Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge fazele de germinare-rasarire (10-100%) si local aparitia primelor frunze (10-25%).

La rapita se vor continua germinarea-rasarirea (20-100%) si cresterea primelor frunze (3-5 frunze), cu o stare de vegetatie a culturilor in general medie si buna. Porumbul ajuns la maturitatea tehnologica (100%) se va recolta pe ultimele suprafete agricole, la nivelul intregii tari.

Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile (60-100%), maturitatea tehnologica (10-100%) si recoltarea, iar la cartof va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare. La speciile pomi-viticole se vor semnala maturarea rodului/lemnului, ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor si recoltarea fructelor de sezon. In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Urgentarea si chiar finalizarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi (tratamente fito-sanitare, lucrari de taiere si incorporarea gunoiului de grajd).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE