Vesti proaste pentru agricultura vegetala. Productiile de porumb si floarea soarelui vor scadea la jumatate

Facebook
Twitter

Comparativ cu anii precedenti, productiile de porumb si de floarea soarelui vor scadea la jumatate in 2020, din cauza secetei prelungite, care continua sa produca efecte atat in agricultura vegetala cat si in zootehnie.

„Avem la ora actuala 1,2 – 1,3 milioane de hectare afectate suta la suta la porumb si floarea soarelui. In judetul Ialomita, din 360.000 de hectare cat are tot judetul 280.000 sunt afectate suta la suta, cu grau, orz, porumb si floarea soarelui. Din 440.000 hectare in judetul Constanta, peste 300.000 sunt afectate. Avem probleme in bazinele agricole cu potential imens, unde se produceau nu numai cereale pentru consum ci si cele de samanta pentru anul urmator. Efectele sunt in lant si sunt devastatoare (…)Daca productia de porumb a anului trecut a fost supraestimata, iar cea din 2018 a fost mult umflata, anul acesta nu vom trece de 8 – 9 milioane de tone. La grau suntem undeva la 5 – 5,5 milioane de tone, iar floarea soarelui este un deficit imens, deoarece procesatorii nu si-au putut face stocurile. Nici din Republica Moldova sau Ucraina nu se poate aduce floarea soarelui pentru ca nici acolo nu a fost productie suficienta si atunci va fi o problema undeva din martie – aprilie anul viitor, pentru ca stocurile adunate vor ajunge pana in primavara anului viitor, dar pana in vara mai este destul de mult. Daca aveam o medie de 2.500 – 2.700 kg/hectar in anii trecuti la floarea soarelui, anul acesta vom avea 1.300 – 1.400 kg/hectar media pe tara. Se preconiza sa se insamanteze 900.000 hectare, dar nu stim daca s-a semanat atat. Seceta a distrus o parte din cultura, dar a mai fost si lipsa tratamentului la samanta, in primavara, pentru daunatorul Tanymecus – acele nicotinoide despre care vorbim tot timpul – care a facut ca fermierii sa semene si mai putina floarea soarelui, renuntand la aceasta cultura in favoarea celei de porumb”, afirma presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO, Ionel Arion.

Potrivit spuselor sale, seceta va produce efecte in continuare, intrucat fermierii nu au resursele financiare necesare pentru a insamanta, lucru care pune in pericol productia alimentara a Romaniei.

„Fermierii nu vad cu ochi buni ce va fi in anii urmatori pentru ca seceta este crunta si continua sa isi faca efectele: nu se poate insamanta, nu vom avea productie, in pericol este si zootehnia si productia alimentara. Este foarte adevarat ca va veni marfa din schimburi intra-comunitare, dar sa vedem care este calitatea, care este pretul, pentru ca, iata, uleiul la raft a luat 25% avans si probabil si derivatele din ulei vor avea cresteri”, a mentionat Arion.

De aceea, fermierii solicita autoritatilor declararea starii de calamitate in agricultura, prin aceasta decizie fermierii primind o gura de oxigen, care le va permite sa se redreseze.

„Nu intelegem de ce ne ferim atat de mult sa declaram starea de calamitate. In acest lant trofic al productiei agricole fermierul si ferma se afla la baza lantului trofic, daca distrugem si facem sa dispara fermierul si ferma si ceilalti vor avea de suferit, dar cel mai mult va avea de suferit consumatorul final. Pe de alta parte, ce se intampla cu Romania, si asa are o balanta deficitara, va deveni o zona unde doar se vor produce cereale? Vom exporta materia prima bruta si vom importa doar produse finite. Romania nu are dreptul sa se dezvolte? Nu trebuie sa gandim sa dezvoltam productia locala si antreprenorul autohton sa supravietuiasca? Trebuie sa privim fermierul ca si un investitor. Noi daca azi nu sprijinim fermierul, in viitor vom avea probleme pe foarte multe paliere”, a adaugat presedintele PRO AGRO.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, Romania s-a situat anul trecut pe primul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste suprafata cultivata si productia realizata de porumb boabe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE