ANM: raciri ale vremii si sanse de precipitatii in urmatoarea perioada

Facebook
Twitter

Sfarsitul lunii septembrie se va caracteriza printr-o racire a vremi si de precipitatii inregistrate in majoritatea regiunilor tarii, se arata in ultima prognoza meteo ANM, valabila in intervalul 15-27 septembrie.

In zona Banatului, vremea va fi calduroasa si in general frumoasa pana in data de 17 septembrie, cu temperaturi maxime ce se vor situa, in medie, in jurul a 30 de grade. In zilele de 18, 19 si 20 septembrie va urma o racire semnificativa si o schimbare in aspectul vremii, astfel ca maximele termice, mediate regional, vor fi de 20 – 22 de grade. Pana in 25 septembrie se va incalzi usor, cu maxime ce vor urca, in medie, la 26 de grade, insa in ultimele doua zile de prognoza vor cobori spre 22 de grade. Minimele se vor mentine constante pana la sfarsitul primei saptamani, cu medii de 14 – 16 grade, vor scadea in weekend la valori mediate in jurul a 10 grade, apoi vor intra pe o tendinta de crestere, astfel ca, in a doua saptamana, se vor situa, in medie, intre 10 si 12 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in zilele de 17 si 18 septembrie si, din nou, in intervalul 22 – 27 septembrie.

In Crisana, in primele zile de prognoza, vremea va fi calduroasa la amiaza, cu maxime termice ce se vor situa, in medie, in jurul a 30 de grade, insa, in intervalul 16 – 20 septembrie se va raci semnificativ, iar media maximelor va fi de 20 de grade. Din 20 si pana in 25 septembrie regimul termic va marca o crestere treptata, la valori medii de 26 de grade, dupa care se va intra din nou intr-un proces de scadere, spre medii de 22 de grade. Temperaturile minime se vor situa, in medie, in jurul a 14 grade pe intervalul 14 – 17 septembrie, apoi vor scadea la medii de 8 grade in 19, 20 si 21 septembrie, iar pana la finalul intervalului, mediile regionale vor fi cuprinse intre 10 si 12 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in 17 si 18 septembrie, precum si in intervalul 23 – 27 septembrie.

In Transilvania, in primele patru zile de prognoza, vremea va fi in general frumoasa, cu valori termice ce se vor situa peste normele climatologice specifice acestei perioade, mediate regional in jurul a 28 de grade. In zilele de 18, 19 si 20 septembrie se va raci accentuat, astfel incat media maximelor se va situa in jurul valorii de 18 grade. Ulterior, vremea se va incalzi usor pana in data de 25 septembrie cand vor urca la valori de 24 de grade. Finalul de interval va aduce o racorire usoara, la medii diurne de 22 de grade. Regimul termic nocturn va fi constant pana in 18 septembrie, la medii de 12 grade, dupa care va scadea la 6 grade, in intervalul 19 – 21 septembrie, iar ulterior se va situa, in medie, intre 8 si 10 grade. Ploi sunt preconizate in primele doua zile ale intervalului de prognoza.

In Maramures, intervalul de prognoza va debuta cu vreme frumoasa si calda, iar temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul a 29 de grade. Din 18 septembrie si pana in 21 septembrie vremea va deveni rece, cu medii ale maximelor de 18 – 20 de grade, apoi se va incalzi treptat, spre valori de 24 de grade. In ultimele zile se va raci din nou, astfel ca media maximelor va ajunge la 21 de grade. Temperaturile minime se vor mentine in jurul mediei de 14 grade pana in data de 19 septembrie, cand vor scadea semnificativ la medii de 6 grade, regim ce nu va varia decat din 22 septembrie cand vor creste treptat, pana la valori mediate in jurul a 10 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in data de 17 septembrie si, din nou, in zilele de 26 si 27 septembrie.

In Moldova, vremea va fi in general frumoasa si se va incalzi treptat, in primele zile de prognoza, in cea mai mare parte a regiunii, cu maxime mediate regional, intre 28 si 30 de grade. In 18, 19 si 20 septembrie se va raci brusc, iar media maximelor va cobori pana la 18 grade, dar dupa acest interval, va urma un proces de incalzire treptata, spre maxime, in medie, de 22 – 24 de grade. Valorile minime se vor situa, mediat, in jurul a 14 grade intre 14 si 18 septembrie. In 19, 20, 21 si 22 septembrie regimul termic nocturn, in medie regionala, va fi de 8 – 9 grade, iar pana la finalul prognozei se estimeaza ca va ajunge la 10 – 11 grade. Ploile isi vor face aparitia pe 17 si 18 septembrie, iar in restul intervalului sansele de precipitatii vor fi scazute.

In Dobrogea, in intervalul 14 – 17 septembrie, vremea va fi in general frumoasa si calda pentru aceasta perioada, cu maxime mediate in jurul a 28 de grade. Dupa aceea se va raci semnificativ, cu cele mai reci zile in 19 si 20 septembrie, cand media maximelor va fi de 20 de grade, dar din 21 septembrie si pana la finalul intervalului se va mai incalzi usor, iar regimul termic diurn, mediat regional, va fi de 22 – 24 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative in primele cinci nopti cand se vor situa, in medie, in jurul a 17 grade. Pana in 20 septembrie se va resimti o racire majora, la medii termice de 11 grade si apoi vor creste treptat spre 14 – 15 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi destul de redusa pe tot parcursul intervalului de prognoza, doar in 18 septembrie vor fi posibile ploi slabe pe arii restranse.

Si in Muntenia, intervalul de prognoza va incepe cu vreme frumoasa si calda, chiar calduroasa la amiaza, in special la campie. Pana in data de 17 septembrie mediile maximelor se vor situa in jurul a 30 de grade. Dupa aceasta data si pana in 21 septembrie valorile termice vor marca o scadere, astfel ca media acestora va ajunge la 20 de grade. Perioada urmatoare va fi caracterizata de o revenire sub aspect termic, ce va determina maxime, mediate regional, de 24 – 26 de grade. Regimul termic nocturn va avea un traseu asemanator, astfel ca, in perioada 14 – 18 septembrie, mediile minimelor se vor situa in jurul a 15 grade, dupa care vor suferi o scadere spre 8 grade, in data de 20 septembrie, si vor creste usor pana la finalul prognozei spre valori, estimate mediat, de 12 grade. La capitolul precipitatii, probabilitatea de aparitie a acestora va fi destul de redusa pe tot parcursul intervalului de prognoza, cu exceptia zilei de 18 septembrie cand acestea se pot semnala cu caracter local.

In Oltenia, vremea va fi calduroasa la amiaza in cea mai mare parte a regiunii, cu maxime ce se vor situa, mediat regional, in jurul a 30 de grade, pana in 17 septembrie. Ulterior acestei date, pe intervalul 18 – 21 septembrie, se va raci semnificativ, astfel ca temperaturile se vor situa in jurul normelor si usor sub acestea, cu medii de 20 – 22 de grade. Din 22 septembrie, vremea se va ameliora usor sub aspect termic, astfel incat mediile maximelor vor fi intre 23 si 25 de grade. Regimul termic nocturn nu va avea variatii semnificative in perioada 14 – 18 septembrie, cand media regionala se va situa in jur de 16 grade, insa va scadea accentuat si se va situa intre 8 si 10 grade in zilele de 19, 20, 21 si 22 septembrie. Pana spre sfarsitul prognozei se estimeaza o crestere treptata a valorilor minime, la medii de 12 grade. Ploile vor lipsi pe aproape tot parcursul intervalului si doar in data de 18 septembrie vor creste sansele de aparitie a acestora.

La munte, in primele patru zile de prognoza, vremea va fi in general frumoasa si mai calda decat normalul perioadei, cu media maximelor in jurul a 20 de grade. Din 18 septembrie si pana in 21 septembrie se va raci, chiar semnificativ, astfel ca maximele mediate vor fi de 10 – 12 grade. Pe durata intervalului 22 – 26 septembrie se va incalzi usor, cu medii ale maximelor de 14 – 16 grade, iar la final se preconizeaza din nou o scadere a valorilor termice spre 14 grade. Temperaturile minime vor fi, in medie, de 10 grade in perioada 14 – 17 septembrie, apoi vor scadea brusc la doua grade mediat regional, in 19 si 20 septembrie. Ulterior, valorile termice de peste noapte vor creste din nou pana la medii in jurul a 8 grade. Ploile se vor semnala in zilele de 17 si 18 septembrie, iar in restul intervalului probabilitatea aparitiei acestora va fi destul de redusa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE