ANM: sfarsit de luna friguros si sanse mari de ploi, in aproape toata tara. Iata prognoza pentru urmatoarele doua saptamani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sfarsitul lunii noiembrie vine cu o vreme mai rece decat normalul perioadei, cu temperaturi nocturne cuprinse intre -10 si -8 grade Celsius si valori diurne cuprinse intre 7 si 10 grade Celsius. Cu toate ca precipitatiile vor fi deficitare pe parcursul intervalului de analiza, in ultimele 2 zile din noiembrie se vor inregistra ploi insemnate cantitativ, in majoritatea regiunilor tarii, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 24 noiembrie – 06 decembrie.

BANAT

Prima parte a intervalului va fi caracterizata de o vreme in general mai rece decat normal, cu medii ale temperaturilor maxime de 4…8 grade, mai scazute in zonele de campie si depresionare unde ceata va persista si cu valori minime negative, in general de -4…0 grade. In perioada 29 noiembrie – 02 decembrie, incalzirea semnificativa a vremii va determina valori peste cele climatologic specifice, cu 8…12 grade ziua si 2…5 grade noaptea, mediat regional.

Ulterior, este estimat un regim termic apropiat de cel obisnuit la inceputul lunii decembrie, mai ales in privinta maximelor diurne, urmand ca in unele nopti sa fie o vreme relativ rece. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in jurul datei de 29 noiembrie, iar in cea de-a doua saptamana temporar vor fi posibile precipitatii in general slabe.

CRISANA

Vremea va fi rece in primele zile ale intervalului – dimineata si noaptea in toata regiunea, iar pe parcursul zilelor in special in zonele joase (unde vor persista nebulozitatea stratiforma si ceata), astfel ca media maximelor va fi de 3…6 grade, iar a minimelor de -5…-1 grad. Intre 29 noiembrie si 02 decembrie, temperaturile vor fi in crestere apreciabila, caracterizand o vreme mai calda decat in mod obisnuit, cu o medie regionala de 8…12 grade ziua si 2…5 grade noaptea.

Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de referinta, sunt estimate valori termice in marea lor majoritate in jurul celor normale pentru prima decada a lunii decembrie, insa cu unele nopti posibil mai reci. In perioada 28 – 29 noiembrie va ploua local, iar in cea de-a doua saptamana temporar probabilitatea pentru precipitatii in general slabe va fi relativ ridicata.

TRANSILVANIA

Prima parte a perioadei de referinta va fi caracterizata de o vreme rece in cursul noptilor si al diminetilor, cu medii ale temperaturilor minime de -8…-4 grade si ger in zonele depresionare din estul regiunii, unde se vor inregistra valori sub -10 grade; maximele vor oscila intre 0…2 grade in zonele joase unde ceata va persista si 7…9 grade in cele de relief mai inalt.

Intre 29 noiembrie si 2 decembrie se va resimti o incalzire a vremii ce se va concretiza prin medii de temperatura de 7…12 grade ziua si -2…2 grade noaptea (cu valori usor mai mici in depresiunile perimontane si intramontane). Estimarile prognostice indica pentru ultimele zile din interval un regim termic in jurul celui specific la inceputul lunii decembrie. In prima parte a intervalului, regimul pluviometric va fi deficitar, in jurul datei de 30 noiembrie local vor fi ploi slabe, apoi temporar vor fi conditii pentru precipitatii.

MARAMURES

Pana in data de 28 noiembrie, vremea va fi rece in cursul noptilor si al diminetilor cand vor fi, in medie, -6…-3 grade, iar maximele termice se vor situa in jurul celor normale, respectiv 6…7 grade. Intre 29 noiembrie si 2 decembrie va urma o incalzire a vremii, ce se va resimti cu precadere la valorile nocturne, care vor deveni preponderent pozitive, de 0…2 grade, iar amiezele vor inregistra 9…11 grade, mediat regional.

Ulterior, estimarile prognostice indica un regim termic apropiat de cel normal la inceputul lunii Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata dupa data de 29 noiembrie, insa regimul pluviometric se va mentine in general deficitar pe tot parcursul intervalului de referinta.

MOLDOVA

Valorile termice vor fi in scadere, de la o medie de 7…8 grade in primele 3 zile ale intervalului, la o medie de 4…5 grade in 28 noiembrie. Dupa zilele de 29 si 30 noiembrie, cand media maximelor va fi in jur de 7 grade, pana in ultima zi a celor doua saptamani, aceasta medie va ramine destul de scazuta si va fi cuprinsa intre 2 si 5 grade.

Noptile vor deveni si ele reci, raportat la normalul termic al perioadei, cu o medie a acestora de -2…0 grade, usor mai ridicata, spre 2 grade, doar in 24 noiembrie si in intervalul 30 noiembrie-02 decembrie. Probabilitatea de precipitatii va fi redusa in prima saptamana, dar incepand cu 29 noiembrie va fi in crestere, astfel incat se pot semnala temporar precipitatii slabe, pe arii restranse.

DOBROGEA

In primele 4 zile ale intervalului, media maximelor va fi de 7…8 grade, iar a minimelor de 0…3 grade. Intre 27 noiembrie si 01 decembrie, temperaturile vor fi in crestere, caracterizand o vreme mai calda decat in mod obisnuit, cu o medie regionala de 10…13 grade, ziua si 3…6 grade, noaptea.

Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de referinta, sunt estimate valori termice in jurul celor normale pentru inceputul lunii decembrie, respectiv medii ale maximelor de 7…8 grade si ale minimelor de 2…4 grade. In prima saptamana ploile vor fi cu totul izolate, dar dupa 29 noiembrie probabilitatea lor de aparitiei va fi in crestere, astfel incat se pot semnala temporar ploi slabe, pe arii restranse.

MUNTENIA

In prima saptamana vremea va fi usor mai rece decat in mod normal, media maximelor va scadea treptat de la 9 la 6 grade, iar a minimelor se va situa intre -2 si 0 grade. Intre 29 noiembrie si 01 decembrie, temperaturile vor fi in usoara crestere, cu o medie regionala de 8…10 grade, ziua si 0…3 grade, noaptea.

Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de referinta, sunt estimate valori termice apropiate de cele normale pentru inceputul lunii decembrie, respectiv medii ale maximelor de 5…8 grade si ale minimelor de -1…2 grade. In prima saptamana precipitatiile vor fi cu totul izolate, dar dupa 29 noiembrie probabilitatea lor de aparitiei va fi in crestere, astfel incat se pot semnala local si temporar, fiind in general slabe.

OLTENIA

In prima saptamana vremea va fi usor mai rece decat in mod normal, media maximelor va scadea treptat de la 9 la 5 grade, iar a minimelor se va situa, in general, intre -2 si 0 grade. Intre 29 noiembrie si 01 decembrie, temperaturile vor fi in usoara crestere, cu o medie regionala de 7…9 grade, ziua si 0…3 grade, noaptea.

Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de referinta, sunt estimate valori termice apropiate de cele normale pentru inceputul lunii decembrie, respectiv medii ale maximelor de 5…7 grade si ale minimelor de -1…2 grade. In prima saptamana precipitatiile vor fi cu totul izolate, dar dupa 29 noiembrie probabilitatea lor de aparitiei va fi in crestere, astfel incat se pot semnala local si temporar, fiind in general slabe.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE