Cum alegi insecticidele potrivite pentru culturile tale

Facebook
Twitter

Cu toate ca agricultura moderna este foarte eficienta, iar noile tehnologii le permit fermierilor sa obtina productii mari si de o calitate superioara, aceasta nu este lipsita de evenimente neprevazute. Atacul de boli, daunatori sau fenomenele meteo pot da peste cap toate eforturile fermierilor de pe parcursul unui an agricol si pot compromite intreaga cultura. 

Cu toate acestea, printr-o buna administrare a exploatatiei agricole si prin intreprinderea la timp a tuturor lucrarilor specifice, multe dintre aceste riscuri pot fi reduse semnificativ. Pentru ca un numar foarte mare de culturi agricole sunt afectate anual de daunatori, care cauzeaza pierderi mari de productie, este necesar sa fie aplicate o serie de tratamente fitosanitare, pentru combaterea acestora.

Totusi, pentru a obtine cele mai bune rezultate, este necesar sa fie alese tratamente eficiente, tinand cont de o serie de factori specifici. In cele ce urmeaza vom vorbi despre cum trebuie alese insecticidele, astfel incat sa te asiguri ca acestea vor da un randament cat mai bun. 

In functie de tipul daunatorilor 

Primul si cel mai important factor de care sa tii cont atunci cand alegi insecticidul pe care il vei folosi este ca acest insecticid sa fie omologat pentru combaterea speciei de daunatori la cultura pe care doresti sa o protejezi. Pentru a te asigura ca alegi tratamentul potrivit, este important sa te deplasezi periodic in cultura, inca de la pornirea in vegetatie a plantelor, si sa analizezi prezenta daunatorilor. 

In cazul in care descoperi ca plantele au fost atacate, este necesar sa stabilesti  specia de daunator cu care te confrunti, pentru a putea alege un tratament fitosanitar potrivit pentru respectiva specie. De exemplu, pentru o cultura de rapita atacata de insecta daunatoare viespea rapitei, o solutie foarte buna prin care le vei putea combate eficient este Fastac® Active, un insecticid piretroid de sinteza care va combate cu succes atat adultii, cat si larvele insectelor daunatoare. Multumita actiunii rapide a acestui insecticid, primele efecte ale folosirii sale vor fi vizibile in cel mai scurt timp, iar cultura va reveni repede la normal. 

In functie de modul de actiune al insecticidelor 

Fiecare insecticid are un mod specific de actiune asupra daunatorilor. Aplicarea repetata a aceluiasi insecticid pentru combaterea unui anumit daunator nu este recomandata deoarece poate aparea fenomenul de rezistenta. Exista insecticide care au un mod de actiune de contact, alte sunt sistemice. De aceea este recomandata alternarea insecticidelor si a modului de actiune, pentru a se realiza o combatere eficienta. 

Acest lucru este foarte important, mai ales, pentru combaterea daunatorilor care necesita mai multe tratamente pe sezonul de vegetatie. 

Un exemplu de insecticid cu eficacitate ridicata in combaterea unor daunatori foarte  greu de combatut si care se recomanda a fi folosit in alternanta cu alte insecticide este Alverde. 

Alverde® este un insecticid eficient pentru combaterea unor daunatori precum gandacul din Colorado, larvele de Helicoverpa armigera sau Tuta absoluta. Poate fi utilizat intr-un numar mare de culturi, precum cartofi, tomate, vinete, ardei si multe altele. Acesta are o actiune rapida in stoparea pagubelor, si este eficient chiar si in perioadele cu temperaturi ridicate.      

In functie de conditiile meteo

Atunci cand alegi insecticidul potrivit pentru combaterea daunatorilor din cultura ta, este necesar sa te asiguri ca acesta va fi eficient in cazul unor fenomene meteo nefavorabile. De exemplu, daca ai sesizat prezenta daunatorilor in cultura, insa vremea din perioada  urmatoare este marcata de precipitatii intense, este necesar sa actionezi in consecinta. 

Cu toate ca poti amana aplicarea insecticidului pana cand vremea devine favorabila, pagubele produse de catre daunatori in tot acest timp pot fi semnificative, asa ca este recomandat sa alegi un insecticid cu rezistenta la spalarea prin ploaie. 

Totusi, este important sa nu aplici produsul daca ploaia este iminenta si sa asiguri o perioada de timp intre aplicarea produsului si aparitia precipitatiilor, timp necesar pentru uscarea si absorbtia acestuia. Pentru a afla toate aceste detalii este foarte important sa citesti eticheta produsului si de asemenea de a respecta toate instructiunile de folosire mentionate.

Alegerea insecticidului potrivit este extrem de importanta atat pentru o productie cat mai mare a culturii tale agricole cat si pentru a scuti cheltuieli ulterioare suplimentare, generate de pagubele produse de daunatori. Ia in calcul toate aspectele prezentate mai sus si decide care este produsul ideal.

Sursa foto: Shutterstock         

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE