Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna, in stratul de sol 0-50 cm, se va situa in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in perioada 21-27 noiembrie.
Totusi, vor persista deficitele de umiditate din sol, in Dobrogea, centrul, estul, nordul, nord-estul, sudul si sud-estul Munteniei, sudul, centrul si estul Olteniei, sud-estul, sudul, estul si izolat centrul Moldovei, dar si in sud-vestul Crisanei.
Potrivit prognozei, in perioada mentionata, ritmurile biologice la culturile de camp se vor desfasura in general normal, in cea mai mare parte a tarii. „Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe arealele unde se vor mentine deficite de umiditate in sol. Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna isi vor definitiva germinarea (100%), continuandu-se totodata rasarirea si formarea frunzei a treia (10-100%), precum si infratirea (10-70%), in toata zona agricola. In functie de data semanatului, la rapita se vor semnala fazele de rasarire (60-100%) si crestere a frunzelor (8-12 frunze), pe aproape intreg teritoriul”, sustin agrometeorologii.
De asemenea, pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla la ingalbenirea si caderea frunzelor in majoritatea plantatiilor, speciile fiind pregatite si adaptate la conditiile de iernare.
Potrivit ANM, lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi) vor evolua pe ansamblu in bune conditii, exceptand zilele cu precipitatii. Specialistii ANM recomanda administrarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna infiintate in epoca optima, efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole, Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale si continuarea efectuarii araturilor adanci de toamna.
Din punct de vedere termic, in aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -9 si 5 grade Celsius pe intreg teritoriul, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi conditii pentru producerea inghetului la suprafata solului.
In perioada mentionata, se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari ale vantului, la scara intregii tari.