ANM: variatii mari de temperatura in urmatoarele 2 saptamani si ploi in toata tara. Iata prognoza pentru fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Urmatoarele doua saptamani vor fi caracterizate prin diferente mari de temperatura, iar ploile vor fi prezente in majoritatea regiunilor tarii, se mentioneaza in prognoza ANM, valabila in intervalul 13-25 octombrie.

In zona Banatului, pe parcursul primei saptamani, vor fi variatii termice importante, astfel ca zilele caracterizate de o vreme rece (13, 14 si 17 octombrie) cand media maximelor va fi de 11 – 14 grade, iar a minimelor de 4 – 7 grade, vor alterna cu perioade mai calde, in care la amiaza vor fi valori de 18 – 21 de grade, iar noaptea 8 – 12 grade.

Cea de-a doua saptamana va debuta cu vreme normala termic pentru perioada din an, cu maxime de 17 – 20 de grade si minime de 6 – 9 grade, ulterior fiind estimate temperaturi in crestere. Ploile se vor semnala pe spatii extinse si vor fi local insemnate cantitativ in jurul datei de 13 octombrie si din nou in perioada 15 – 17 octombrie, iar pentru a doua jumatate a intervalului de referinta, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi, din nou, in crestere din data de 22 octombrie.

In Crisana, in prima saptamana de prognoza, vor fi alternante intre zilele caracterizate de o vreme rece (in special 13 si 14 octombrie), cand media maximelor va fi de 11 – 15 grade, iar a minimelor de 3 – 8 grade si zile mai calde, in care la amiaza vor fi valori de 20 – 22 de grade, iar noaptea 6 – 10 grade. Cea de-a doua saptamana va debuta cu vreme normala termic pentru perioada din an, cu maxime de 15 – 17 grade si minime de 6 – 9 grade, mediat regional, ulterior fiind estimate temperaturi in crestere.

Ploile se vor semnala pe arii extinse si vor fi local insemnate cantitativ perioadele 12 – 13 octombrie si 15 – 17 octombrie, iar pentru a doua jumatate a intervalului de referinta, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi din nou in crestere din data de 22 octombrie.

In Transilvania, pe parcursul primei saptamani, variatiile termice vor fi semnificative, astfel ca zilele caracterizate de valori in jurul sau chiar peste cele normale in a doua decada a lunii octombrie, cu maxime de 16 – 20 de grade si minime de 5 – 9 grade, vor alterna cu perioade reci, in special in jurul datei de 14 octombrie, cand la amiaza vor fi 12 – 15 de grade, iar noaptea 1 – 5 grade (cu valori usor negative in depresiuni).

Cea de-a doua saptamana va debuta cu vreme apropiata de normalul termic al perioadei, cu maxime de 14 – 17 grade si minime de 2 – 6 grade, apoi sunt estimate temperaturi in crestere. Ploile se vor semnala pe spatii extinse si vor fi local insemnate cantitativ in jurul datelor de 13 si 16 octombrie, urmand ca probabilitatea de aparitie a ploilor sa fie din nou in crestere spre sfarsitul intervalului de referinta.

In Maramures, variatiile termice vor fi semnificative in prima saptamana, astfel ca racirea accentuata din zilele de 14 octombrie, respectiv 17-18 octombrie se va concretiza prin maxime de 11 – 13 grade si minime de 2 – 5 grade, in medie. In restul timpului vor fi temperaturi mai ridicate, in general peste cele normale ale perioadei, cu medii regionale de 17 – 19 grade, ziua, si 7 – 10 grade, noaptea.

Cea de-a doua saptamana va debuta cu vreme normala termic, cu maxime de 15 – 17 grade si minime de 4 – 6 grade, ulterior fiind estimate temperaturi in crestere. Ploile vor fi mai frecvente si in general moderate cantitativ perioadele 12 – 14 octombrie si 15 – 17 octombrie, iar pentru a doua jumatate a intervalului de referinta, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi, din nou, in crestere din data de 22 octombrie.

In Moldova, in prima saptamana de prognoza, vor fi alternante intre zilele caracterizate de o vreme mai rece (in special in 14 si 18 octombrie), cand media maximelor va fi de 13 – 17 grade, iar a minimelor de 3 – 6 grade, si perioade cu valori peste cele normale in luna octombrie, in care la amiaza vor fi valori de 19 – 23 de grade si noaptea 7 – 12 grade.

Cea de-a doua saptamana va debuta cu vreme apropiata de normalul perioadei din an, cu maxime de 14 – 16 grade si minime de 4 – 7 grade, mediat regional, ulterior fiind estimate temperaturi in crestere. Ploile vor fi pe arii mai extinse si local moderate cantitativ in jurul datei de 13 octombrie si, din nou, in perioada 16 – 17 octombrie, iar in restul intervalului de referinta, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mult mai scazuta.

In Dobrogea, in prima saptamana de prognoza, vor fi zile caracterizate de o vreme normala termic pentru luna octombrie (in special in 14 si 18 octombrie), cand media maximelor va fi de 17 – 19 grade, iar a minimelor de 9 – 11 grade, precum si cele cu valori peste cele specifice perioadei, in care la amiaza se vor atinge valori de 21 – 24 de grade, iar noaptea se vor inregistra 13 – 16 grade.

Cea de-a doua saptamana va debuta cu vreme racoroasa, de altfel caracteristica lunii octombrie, cu maxime de 15 – 17 grade si minime de 7 – 9 grade, mediat regional, ulterior fiind estimate temperaturi in crestere usoara. Va ploua local in jurul datei de 13 octombrie si, din nou, in perioada 16 – 17 octombrie, iar in restul intervalului de referinta, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mult mai scazuta.

In Muntenia, in prima parte a intervalului, perioadele cu vreme racoroasa, de altfel apropiata de specificul climatologic al lunii octombrie (cu maxime de 16 – 20 de grade si minime de 4 – 8 grade, in medie) vor alterna cu zile caracterizate de o vreme calda, in special in 12, 13 si 15 octombrie, cu temperaturi diurne de 20 – 25 de grade si nocturne de 8 – 13 grade, mediat regional.

Tendinta se va mentine si in cea de-a doua saptamana, care va debuta cu valori in jurul celor normale, pentru ultimele zile fiind estimata o usoara incalzire. Ploile se vor semnala pe arii mai exinse in jurul datei de 13 octombrie, cand local se vor cumula cantitati de apa mai insemnate si in perioada 16 – 17 octombrie. In restul timpului probabilitatea de ploaie va fi mult mai scazuta.

In Oltenia, pe parcursul primei saptamani, vor fi variatii termice importante, astfel ca zilele caracterizate de o vreme rece (in 13 si 14 octombrie) cand media maximelor va fi de 13 – 15 grade, iar cea a minimelor de 4 – 7 grade vor alterna cu perioade mai calde, in care la amiaza vor fi valori de 18 – 22 de grade, respectiv de 8 – 12 grade pe timpul noptilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE