Agrometeo: vreme mai calda decat normalul perioadei si precipitatii in toata tara

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, vremea din majoritatea regiunilor va fi mai calda decat normalul acestei perioade, cu temperaturi medii cuprinse intre 21 si 23 de grade Celsius. De asemenea, precipitatiile vor fi prezente in toata tara, pe parcursul intregii perioade analizate, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 09-14 octombrie.

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod obişnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8…22°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, la nivelul întregului teritoriu.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 13..25°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3…18°C, în toate regiunile. Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 11…23°C, limite favorabile însămânţărilor la orz şi grâu, precum şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la culturile de toamnă.

Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de apă va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Banatului, local în nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, izolat nordul și sud-estul Crișanei. Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Oltenia și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Crișana și Muntenia, sudul și izolat estul Moldovei și al Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele biologice ale speciilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiții, în special pe suprafețele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile unde se vor menține deficite de umiditate în sol.

La cultura de porumb va fi posibilă definitivarea fazei de maturitate deplină (80-100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a țării.

Sfecla de zahăr va parcurge acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea deplină și recoltarea, iar la cartof se va definitiva recoltarea, îndeosebi în nordul şi centrul ţării.

În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa de vie se vor semnala maturarea rodului/boabelor/lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea. Rapiţa semănată până la această dată se va afla la germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-60%), plantele prezentând o stare de vegetaţie, în general medie şi slabă.

La orzul şi grâul de toamnă se va continua însămânţarea îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar la culturile înfiinţate până în prezent se va înregistra germinarea şi răsărirea (10-40%). Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) vor evolua în general normal, exceptând zilele cu precipitații.

Recomandari de specialitate

  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arǎturilor adânci de toamnǎ;
  • Urgentarea lucrǎrilor de pregătire a patului germinativ şi a semǎnatului în epoca optimǎ, în special pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului;
  • Finalizarea lucrǎrilor de recoltare la produsele agricole de sezon de pe ultimele suprafeţe.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE