Bani europeni pentru depozitarea produselor lactate. Care este scopul masurii

Facebook
Twitter

Guvernul a adoptat un act normativ prin care sa poata stabili cuantumul ajutorului financiar ce va fi acordat pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf degresat si a anumitor branzeturi.

Prin aceasta schema, Comisia Europeana doreste sa sustina preturile acestor alimente la un nivel rezonabil, astfel incat sa ajute producatorii din spatiul comunitar de au fost afectati de pandemia de COVID-19.

Banii pentru depozitarea produselor provin integral de la bugetul UE prin Fondul European de Garantare Agricola, iar masura este sustinuta initial prin bugetul national din sumele alocate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2020.

In sedinta Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptata Hotararea privind stabilirea valorii ajutorului financiar in avans pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf degresat si a anumitor branzeturi.

Prin Hotararea adoptata joi se acorda sprijinul financiar pentru cererile depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in perioada 7 mai-30 iunie 2020.

Valoarea totala a ajutorului financiar este de 64.719,97 lei, repartizata astfel:

–  47.018,96 lei pentru depozitarea privata a unei cantitati de 178,16 tone branzeturi;

– 15.866,86 lei pentru depozitarea privata a unei cantitati de 37,51 tone unt;

– 1.834,15 lei pentru depozitarea privata a unei cantitati de 22,5 tone lapte praf degresat.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este autoritatea competenta pentru implementarea ajutorului financiar, care urmeaza sa fie platit in termen de maxim trei luni de la incheierea perioadei contractuale de depozitare, a precizat Ministerul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE