MADR a inceput deja sa intocmeasca strategia de gestionare a apei, cea de desecare dar si cea de promovare a produselor romanesti, pentru care vor fi alocate 6,5 miliarde din cele 33 de miliarde de euro pe care Romania le va primi de la Uniunea Europeana.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca dezvoltarea infrastructurii de gestionare a apei este necesara in contextul in care este foarte greu de estimat regimul precipitatiilor din Romania in anii urmatori.
„Solutia realista nu consta in a da in fiecare an sute de milioane de euro despagubiri, ci de a investi consistent, intr-un timp rezonabil, sase sau sapte ani, astfel incat toata infrastructura de gestionare a apei, care include sistemele de desecare, de drenaj, prevenirea desertificarii, programul antigrindina care trebuie sa se incheie cat mai curand si sa cuprinda toata suprafata tarii”, a mentionat ministrul Oros.
Promovarea produselor romanesti, un alt program important, sustinut prin finantare europeana
Al doilea proiect important care va fi sustinut prin programul european va avea in vedere crearea unui lant de colectare, depozitare, procesare si comercializare a produselor romanesti.
Ministrul Agriculturii a anuntat ca s-au stabilit sumele care vor fi alocate pentru compensarea agricultorilor afectati de seceta, cel mai mare buget, respectiv 850 de milioane de lei, fiind repartizat fermierilor ale caror culturi agricole infiintate in toamna anului trecut au fost afectate de seceta.
Despagubirea crescatorilor de animale, un alt obiectiv important
Oficialul guvernamental a explicat necesitatea compensarii pierderilor din zootehnie cauzate de seceta, in contextul in care cantitatea de furaje a fost mai mica, dar pretul de achizitie a fost mai mare, pe fondul unui consum scazut provocat de inchiderea sistemului HoReCa in pandemia cu noul coronavirus.
Adrian Oros a precizat ca pentru sectorul ovine-caprine va fi alocata suma de 60 de milioane de lei, pentru bovine – 350 de milioane de lei, pentru apicultura se va aloca suma de circa 50 de milioane de lei, pentru porcine – aproximativ 119 milioane de lei, iar pentru pasari – suma de 109 milioane de lei.