septembrie 19, 2021

Ministrul Oros: culturile de primavara afectate de seceta pe o suprafata de 1 milion de hectare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat ca aproximativ 1 milion de hectare din culturile de primavara vor fi afectate de seceta, dupa ce culturile de toamna au fost, de asemenea, afectate pe o suprafata de 1,1 milioane de hectare.

„Daca culturile semanate in toamna au fost afectate in suprafata de peste 1,1 milioane de hectare, din nefericire, si culturile de primavara au fost afectate pe o suprafata destul de mare. Nu avem inca cifrele dar, din estimarile noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate si aici ma refer in primul rand la porumb si la floarea-soarelui. Sigur ca noi am incercat sa compensam o parte din aceste pierderi. Compensarile pe care le-am facut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au inregistrat fermierii, dar atat a putut suporta bugetul si am incercat ca aceste compensari sa fie cat mai echilibrate, sa le directionam si catre alte sectoare de activitate, catre aproape tot ceea ce inseamna zootehnie, dar si legumicultura sau pomicultura, astfel incat sa fim aproape de fiecare domeniu al agriculturii”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat ca anul acesta a fost afectata agricultura, iar efecte negative au aparut fie din cauza faptului ca s-au inchis unele domenii de activitate care erau conectate la agricultura si industria alimentara, fie pentru faptul ca s-a modificat profund comportamentul cumparatorului.

„Anul acesta, peste efectele negative ale pandemiei care s-au reflectat in toata economia nationala si europeana, a fost afectata si agricultura, chiar daca in acest sector activitatea nu a fost oprita deloc. Totusi, efecte negative au aparut, fie din cauza faptului ca s-au inchis unele domenii de activitate care erau conectate la agricultura si industria alimentara, fie pentru faptul ca s-a modificat profund comportamentul cumparatorului si acesta este un fapt pe care va trebui sa il analizam serios si care va avea consecinte multa vreme de aici inainte. Au aparut sigur pierderi semnificative in unele sectoare ale agriculturii si ale industriei alimentare. Sunt greu de cuantificat acum pentru ca aceste efecte negative, aceste pierderi, au aparut pe parcurs. Unele au aparut chiar la inceputul crizei pentru unii, iar pentru altii in lunile care au urmat, iar seceta nu a facut decat sa agraveze acest fapt”, a mai spus ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE