MADR: controale la producatorii si comerciantii de fructe si legume. Ce nereguli au fost descoperite

Facebook
Twitter

De la inceputul anului 2020 si pana in luna august, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a desfasurat actiuni de control la nivel teritorial pe toata filiera de produs in domeniul comercializarii legumelor si fructelor proaspete, de la producere pana la comercializare.

Actiunile de control desfasurate de inspectorii din domeniul legume-fructe din cadrul tuturor compartimentelor judetene si a municipiului Bucuresti au vizat atat producatorii agricoli persoane fizice, cat si operatorii economici/persoane juridice care desfasoara activitati de comert cu legume si fructe proaspete in pietele agroalimentare, market-uri, hipermarket-uri, piete en-gros. In total, au fost controlati 4.320 de operatori.

In ceea ce priveste numarul amenzilor contraventionale, acestea au fost in numar de 144, cu o valoare totala de 222.400 lei. De asemenea, au fost aplicate conform legislatiei in vigoare 472 avertismente si au fost anulate 22 atestate de producator si carnete de comercializare, primariile emitente fiind sanctionate conform Legii nr.145/2014, cu amenda contraventionala in valoare de 15.000 lei.

Dintre constatarile inspectorilor in cazul carnetelor de comercializare/atestate de producator mentionam lipsa totala sau partiala a suprafetelor cultivate cu legume sau fructe, dar inscrise in atestate si carnetele de comercializare, ori lipsa avizelor consultative emise de Directiile pentru Agricultura Judetene sau, dupa caz, asociatiile/organizatiile de producatori.

In cazul mai multor operatori economici ce desfasoara activitati de comert cu legume si fructe pe intreg teritoriul Romaniei, s-au constatat: lipsa documentelor de provenienta pentru loturile de legume si fructe expuse la vanzare in cadrul pietelor agroalimentare, lipsa totala sau partiala a elementelor obligatorii, conform sistemului de etichetare national si european, prin neafisarea originii produselor si/sau categoriei de calitate pentru loturile expuse la vanzare.

Principalele neconformitati constatate de inspectori la producatorii agricoli persoane fizice care isi comercializeaza produsele obtinute in gospodaria proprie pe baza atestatului de producator si a carnetului de comercializare in pietele agroalimentare au fost deficiente de etichetare, prin neinscrierea pe etichetele de vanzare a denumirii producatorului agricol, a localitatii de origine si/sau a datei recoltarii, necompletarea filelor din carnetul de comercializare, lipsa vizei anuale a carnetului de comercializare, ori comercializarea altor produse agricole decat cele obtinute in gospodaria proprie.

Actiunile de control desfasurate de inspectorii cu atributii in domeniul fructelor si legumelor din cadrul MADR s-au desfasurat cu o frecventa mai scazuta decat in alti ani, avand in vedere unele masuri de protectie impotriva raspandiri virusului SARS COV 2. Chiar si in aceste conditii, controalele vor continua atat in baza tematicii de control cadru aprobata de conducerea MADR, ca urmare a sesizarilor venite din partea consumatorilor sau ale operatorilor implicati pe filiera de comercializare, sau ca urmare a dispozitiilor conducerii Directiei Generale Control Antifrauda si Inspectii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE