Cum sa asiguri confortul necesar animalelor pe care le cresti, atunci cand scad foarte mult temperaturile

Facebook
Twitter

Temperaturile scazute vor deveni foarte curand o realitate cu care orice crescator de animale se va confrunta. Fie ca esti la inceput de drum sau ai o ferma de mai multi ani, trebuie sa stii cum le poti asigura animalelor tale confortul si protectia de care au nevoie.

Spatiul pe care il pui la dispozitie, cat si masurile pe care le iei atunci cand temperaturile scad foarte mult pe timpul iernii vor influenta calitatea vietii animalelor, insa trebuie sa le monitorizezi constant pentru a observa la timp orice schimbare de comportament. Iata cateva sfaturi despre asigurarea confortului necesar intr-o ferma pe timp de iarna:

Incalzeste temeinic spatiul

In functie de specie, animalele sunt mai sensibile sau mai rezistente la temperaturi scazute. De exemplu, porcinele sunt sensibile la frig, in vreme ce bovinele sunt rezistente chiar si in caz de temperaturi scazute. In ceea ce priveste spatiul in care acestea traiesc permanent, este necesar sa tii cont de temperatura si sa faci tot posibilul ca acestea sa duca o viata confortabila.

Renoveaza cladirea inainte de sezonul rece daca aceasta nu este izolata corespunzator si adauga asternut din fan sau covoare de cauciuc pe suprafata podelei din grajduri. Tine cont si de incalzirea suplimentara de care va avea nevoie spatiul si opteaza pentru solutii usor de instalat sau de mutat, care nu consuma mult si sunt accesibile bugetului tau. Cea mai buna optiune este achizitionarea de aeroterme. Acestea te vor ajuta sa aduci temperatura la nivelul potrivit pentru animalele din ferma ta. Ai in vedere ca microclimatul optim se realizeaza la o temperatura de 18-20 grade C.

Pune la dispozitie suficienta hrana si apa

Iarna trebuie sa acorzi mai multa atentie instalatiilor de adapare, deoarece temperaturile scazute pot duce cu usurinta la inghet. Trebuie sa fii mereu pregatit sa remediezi orice probleme ce pot aparea la nivelul acestora. Hrana trebuie depozitata departe de orice sursa de umezeala si fenomene meteo, precum ninsoarea sau viscolul. De asemenea, trebuie sa asiguri provizii de furaje calitative, deoarece animalele pot suferi de afectiuni digestive in caz contrar sau chiar avorturi, in cazul celor gestante. 

Furajele trebuie puse la dispozitia animalelor tinand cont de faptul ca trebuie evitat pasunatul in zone cu bruma sau zone cu gheata. Cei mai multi fermieri sunt de acord ca o dieta bogata si variata, dar si hidratarea vor influenta intr-o mare masura starea de bine a animalelor, confortul lor si mai ales sanatatea. Opteaza pentru nutreturi fibroase, precum fanul, si granule deshidratate din plante verzi, nutreturi suculente, precum borhotul sau resturi culinare, nutreturi energetice, precum glucoza si amidon, sau substante minerale si aditivi.

Asigura curatenia si igiena

Curatenia din spatiul in care locuiesc animalele este un aspect de care trebuie sa tii cont in toate momentele, insa pe timpul iernii acestea vor petrece mai mult timp in interior. De exemplu, unul dintre factorii de risc pe timpul iernii este amoniacul rezultat din fermentarea dejectiilor care nu sunt curatate la timp. Animalele pot suferi de iritarea mucoaselor atunci cand se depaseste doza de 0,026% din acest gaz toxic atat pentru animale, cat si pentru oameni. Asadar, nu doar ele, dar si ingrijitorii sau fermierii pot avea de suferit in cazul in care spatiul nu este igienizat corespunzator.

Curatenia poate fi ingreunata si atunci cand in spatiu traiesc prea multe animale, iar eliminarea dejectiilor devine o sarcina complicata. Suprapopularea poate influenta diferite afectiuni, dar si scaderea productiei de lapte, in cazul bovinelor, tot din cauza aparitiei amoniacului in spatiul in care ele sunt crescute. Asigura-te ca respecti toate normele impuse si recomandarile date de autoritatile competente. De asemenea, tine legatura cu veterinarii pentru a putea observa la timp orice schimbare in comportamentul si starea de sanatate  a animalelor.

Acorda atentie tuturor factorilor care pot ridica probleme in ceea ce priveste confortul animalelor din ferma pe timp de iarna si protejeaza-le. Masurile pe care le poti implementa sunt la indemana oricarui fermier pasionat care pune pe primul loc calitatea vietii animalelor pe care le creste.

 

Sursa foto: pexels.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE