Romania, cea mai slaba productie agricola din ultimii 5 ani. Tara noastra, printre cele mai afectate din UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Valoarea adaugata a agriculturii, ce cuprinde silvicultura si pescuitul, va scadea cu 21,2% in 2020, inregistrand cea mai mare scadere din ultimii 5 ani, arata datele din analiza Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.

Anul trecut, agricultura romaneasca a totalizat 43 de miliarde de lei, adica o cota de 4,1% din PIB-ul tarii, iar in fiecare an in T3 ponderea agriculturii in PIB era mai mare, pentru ca atunci se recolta si se comercializa mare parte din productia vegetala.

Anul acesta insa a fost atipic, din cauza secetei prelungite, inceputa in toamna anului 2019, cand au fost insamantate graul, orzul, ovazul, rapita si secara, si care a tinut pana in primavara acestui an si chiar in vara in anumite zone ale tarii.

In cazul productiei de grau, scaderea a fost de 50%, iar la celelalte tipuri de culturi s-au constatat diminuari cu pana la 30%.  La nivel de recolta totala, fermierii estimeaza o scadere de 30%-50% comparativ cu 2019. Si Comisia Europeana estimeaza o scadere de 40% a productiei cerealiere a Romaniei, cea mai mare din UE, de altfel.

Anul trecut, agricultura romaneasca a insemnat 43 de miliarde de lei, avand o cota de 4,1% din PIB-ul tarii, iar in fiecare an in T3 ponderea agriculturii in PIB era mai mare, pentru ca atunci se recolta si se comercializa mare parte din productia vegetala. Anul acesta insa a fost atipic, din cauza secetei prelungite, inceputa in toamna anului 2019, cand au fost insamantate graul, orzul, ovazul, rapita si secara, si care a tinut pana in primavara acestui an si chiar in vara in anumite zone ale tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE