septembrie 28, 2021

ANM: inceput de noiembrie ploios, cu vreme tot mai rece. Iata prognoza pentru fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inceputul lunii noiembrie vine cu o racire accentuata a vremii si cu precipitatii din ce in ce mai accentuate in intreaga tara, iar in zonele montane vor exista sanse de lapovita si ninsoare, se arata in prognoza meteorologica ANM, valabila in intervalul 27 octombrie – 8 noiembrie.

In Banat, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mai calda decat in mod obisnuit in ultima decada a lunii octombrie, cu o medie a valorilor diurne de 17 – 20 de grade si a celor nocturne de 6 – 9 grade, dar scaderea temperaturilor din intervalul 30 octombrie – 2 noiembrie va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12 – 14 grade si minime de 3 – 6 grade, mediat regional.

Alternante termice sunt estimate si pentru cea de-a doua saptamana, de la valori peste mediile multianuale la inceputul acesteia spre o vreme normala, posibil chiar rece spre finalul perioadei de referinta. Va ploua local in perioada 29 – 31 octombrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata si in cea de-a doua saptamana a intervalului de prognoza.

In Crisana, o vreme mai calda decat in mod obisnuit in ultima decada a lunii octombrie va caracteriza primele zile ale intervalului, astfel ca media maximelor va fi de 17 – 20 de grade, iar a minimelor de 6 – 9 grade. Ulterior, in perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, racirea accentuata a vremii va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12 – 14 grade si minime de 2 – 6 grade, mediat regional.

Alternante termice sunt estimate si pentru cea de-a doua saptamana, de la valori peste mediile multianuale la inceputul acesteia spre o vreme normala, posibil chiar rece spre finalul perioadei de referinta. Va ploua local in perioada 29 – 31 octombrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata si pe parcursul celei de-a doua saptamani a intervalului de referinta.

In Transilvania, pana in data de 30 octombrie, temperaturile se vor mentine mai ridicate decat cele specifice la sfarsit de octombrie, cu medii ale maximelor de 14 – 19 grade si ale minimelor de 5 – 8 grade. Va urma o racire accentuata, in perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, determinand un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 9 – 12 grade ziua si intre zero si 5 grade noaptea, mediat regional.

Variatii termice sunt estimate si pentru a doua saptamana de prognoza, dar temperaturile vor fi in general in jurul celor climatologic specifice inceputului de noiembrie. Ploi locale se vor semnala in jurul datei de 30 octombrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata si in primele zile din cea de-a doua saptamana de prognoza.

In Maramures, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mult mai calda decat in mod obisnuit in ultima decada a lunii octombrie, cu o medie a valorilor diurne de 18 – 20 de grade si a celor nocturne de 7 – 9 grade, dar scaderea temperaturilor din intervalul 30 octombrie – 2 noiembrie va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12 – 13 grade si minime de 3 – 5 grade, mediat regional.

Alternante termice sunt estimate si pentru cea de-a doua saptamana, de la valori posibil peste mediile multianuale la inceputul acesteia spre o vreme mai rece spre finalul perioadei de referinta. Ploile vor fi mai frecvente in perioada 29 – 31 octombrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata si la inceptutul celei de-a doua saptamani a intervalului de prognoza.

In Moldova, pana in data de 30 octombrie, temperaturile se vor mentine mult mai ridicate decat cele specifice la sfarsit de octombrie (medii ale maximelor de 14 – 19 grade si ale minimelor de 7 – 11 grade). Va urma o racire accentuata, in perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, determinand un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 10 – 13 grade ziua si 3 – 5 grade noaptea, mediat regional.

Variatii termice sunt estimate si pentru a doua saptamana de prognoza, dar temperaturile vor fi in general in jurul celor climatologic specifice inceputului de noiembrie. Ploi mai frecvente vor fi in jurul datei de 30 octombrie, iar in celelalte zile din interval va ploua in general slab si doar cu caracter local.

In Dobrogea, pana in data de 30 octombrie, valorile termice se vor mentine mult mai ridicate decat cele obisnuite, cu maxime de 18 – 20 de grade si minime de 10 – 14 grade, mediat regional. Apoi, vremea se va raci accentuat, determinand un regim termic usor sub cel normal, in medie cu 10 – 13 grade pe timpul zilei si 4 – 6 grade noaptea.

A doua saptamana de prognoza va debuta cu o incalzire usoara a vremii, iar estimarile indica valori termice in general in jurul mediilor multianuale pana la sfarsitul intervalului de referinta. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata la inceputul intervalului si in jurul datei de 29 octombrie.

In Muntenia, pana in data de 30 octombrie, valorile termice se vor mentine mult mai ridicate decat cele obisnuite, cu maxime de 18 – 20 de grade si minime de 10 – 14 grade, mediat regional. Dupa ace interval, vremea se va raci accentuat, determinand un regim termic usor sub cel normal, in medie cu 10 – 13 grade ziua si 4 – 6 grade noaptea.

A doua saptamana de prognoza va debuta cu o incalzire usoara a vremii, iar estimarile indica valori termice in general in jurul mediilor multianuale pana la sfarsitul intervalului de referinta. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata la inceputul intervalului si in jurul datei de 29 octombrie.

In Oltenia, o vreme mai calda decat in mod obisnuit in ultima decada a lunii octombrie va caracteriza prima parte a intervalului, astfel ca media maximelor va fi de 18 – 20 de grade, iar a minimelor de 7 – 10 grade. Ulterior, in intervalul 31 octombrie – 2 noiembrie, racirea treptata a vremii va determina un regim in general apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 13 – 15 grade si minime de 3 – 5 grade, mediat regional.

Alternante termice sunt estimate si pentru cea de-a doua saptamana, de la valori peste mediile multianuale la inceputul acesteia spre o vreme normala spre finalul perioadei de referinta. Probabilitatea de ploaie va fi relativ redusa pe tot parcursul intervalului de referinta.

La munte, intervalul va debuta cu vreme mai calda decat ar fi normal, cu maxime in medie de 8 – 14 grade si minime pozitive in cea mai mare parte a zonei montane. Din 30 octombrie, insa, racirea vremii va fi accentuata, astfel ca temperaturile vor deveni apropiate sau chiar mai scazute decat mediile multianuale, cu 2 – 6 grade ziua si valori sub pragul de inghet noaptea. Estimarile pentru cea de-a doua saptamana indica un regim termic in jurul celui climatologic specific la inceputul lunii noiembrie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata intre 30 octombrie – 2 noiembrie, perioada cand la altitudini mari vor fi si ninsori sau lapovita.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE